Izobraževanje

Želiš pustiti faks? Kaj storiti, ko ugotoviš, da (izbrani) študij ni zate?

Vsakomur se lahko zgodi, da se vpiše na napačen študij ali pa na faksu ugotovi, da ne želi več študirati. Ponujamo nekaj nasvetov, kako se lahko s takšno situacijo soočiš in kako lahko staršem poveš, da (izbran) študij ni zate.

Končuje se semester in začenjajo se prvi izpiti. Ali obupuješ nad študijem, ki si ga izbral? Si nad njim že v celoti obupal in se ne misliš niti prikazati na izpitih? Ne počuti se slabo, saj se to lahko zgodi vsakemu. Pomembno je, kaj boš storil sedaj.

Premisli, ali je vredno vložiti več truda

Preden se odločiš pustiti faks, premisli, ali je študij mogoče samo zahtevnejši, kot si pričakoval. Škoda bi bilo, da bi študijski program, ki ti drugače ustreza, pustil, ker se ti ne ljubi vložiti truda. Če ti je všeč, boš ob dodatno vloženem trudu morda osvojil tudi najtežji študij. Poleg tega faks ni srednja šola, zato ne pozabi, da lahko v večini primerov določeno število predmetov ali izpitov opravljaš v naslednjem letu. Ko se ti nabere preveč obveznosti, pa lahko izkoristiš absolventski staž, v katerem moraš seveda prav tako ostati produktiven.

Odloči se za naslednji korak

Če je kriv napačen študij, ki enostavno ni več vreden tvojega truda in časa, pa premisli, kaj boš storil, če to študijsko leto ne boš več študiral. Ključ je, da ostaneš produktiven, ne bodi len samo zato, ker se počutiš, kot da si leto zabluzil. Imaš še dovolj časa, da študentski status izkoristiš s študentskimi deli, ki jih imaš na voljo, kaj zaslužiš in pretehtaš, kaj želiš storiti v prihodnosti.

študij ni zate, pustiti študij, obupati nad faksom, obupati nad študijem, faks ni zame, študij ni zame, kako povedati staršem da bom pustil faks, kako povedati staršem da bom pustil študij, poveš staršem, semester, absolventski staž, absolvent, izkoristiti absolventa, študijsko leto, študentski status, povedati staršem, študij, več truda, ostati produktiven, pustiti faks in ostati produktiven, pustiti študij in ostati produktiven, produktivnost
Lažje ti bo pustiti faks, če boš imel konkretne načrte, kaj boš počel. Organiziraj se in naredi načrt.

Nato lahko greš prihodnje študijsko leto študirat kaj drugega, če se odločiš, da ti ustreza. Če pa ugotoviš, da študij na splošno ni zate, se vsaj približno odloči, kaj želiš početi v prihodnosti. Na voljo imaš dovolj časa v “udobnosti” študentskega statusa, ki ti omogoča lažje pridobljena dela in denar, študentsko prehrano ter ostale ugodnosti. Ne preleži tega leta na kavču, ampak si naredi načrt ali vsaj prisluži nekaj denarja.

Kako naj poveš staršem?

Ne glede na to, kakšni so tvoji starši, bodo tvojo odločitev zagotovo sprejeli bolje, če bodo videli, da imaš že vsaj približen načrt. Tako jim ne povej “Pustil sem študij”, ampak “Namesto študija bom počel … “, ali “Ta študij ni zame, zato bom do naslednjega študijskega leta delal, nato pa šel študirat … “. Ostalo je odvisno od tebe in tvojih staršev.

Ključ do boljšega počutja

Seveda produktivnosti ne boš dosegel, če se boš sekiral zaradi zapravljenega časa, saj potrebuješ motivacijo. Zavedati se moraš, da študij vsako leto opusti veliko študentov. Mnogo jih ugotovi, da enostavno ne želijo več študirati ali da niso na primernem študiju zase ali pa je vse skupaj enostavno prezahtevno. V tem ni nič sramotnega. Če boš nadaljeval študij samo zaradi pritiskov drugih in da se ne bi počutil nesposobnega, boš obtičal z diplomsko, ki ti ne bo veliko pomenila in za seboj boš imel leta zapravljenega časa.

 

Mojca KUPČIČ
Pixabay

Mojca Kupčič

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button