KulskoKultura

Svetovne klasike: 21 knjig, ki bi jih moral prebrati vsak

Na svetu nič ni večno, pa vendar so nekatere knjige, ki jih danes označujemo za največje svetovne klasike. Gre za najpomembnejša literarna dela, ki si zaslužijo, da jih preberemo vsaj enkrat, če ne dvakrat (ali celo trikrat).

Pripovedovanje zgodb obstaja že od začetka časa. Ljudje so v svoja pripovedovanja vtkali zgodbe o ljubezni, sovraštvu, kulturi, potovanjih in morali. S pojavom tiska ljudje niso bili odvisni le od pripovedovanja drugih, ampak so lahko zgodbe, ki so jih pritegnile in ganile, brali znova in znova. Ob utapljanju v ljubih zgodbah so tako nekatera literarna dela, nevede, spremenili v svetovne klasike.

Klasična literatura, branje, knjige
Koliko knjig iz seznama klasične svetovne literature ti je že uspelo prebrati?

Ob tolikokrat ponovljeni besedni zvezi klasična literatura se nam pojavi vprašanje: kaj točno opredeljuje neko delo kot klasično literaturo?

Klasična dela so prelomna za svojo dobo. Gre za dela, ki so privlačna ne samo znotraj ene skupnosti, pač pa tudi izven meja države nastanka. Najpomembneje pa je, da so ta dela prestala preizkus časa. Njihove zgodbe in sporočila so za bralce pomembna še danes. Na seznam večnih klasik se tokrat uvrščajo tiste knjige, ki so nastale v 20. stoletju ali prej, vsako delo pa je starejše od 25 let.

Seznam temelji na najbolj prodajanih, najbolje ocenjenih in največkrat nagrajenih delih. To so knjige, ki so v literaturi orale ledino in celo ustvarile nove literarne zvrsti.

Številne spodaj omenjene svetovne klasike že več let kraljujejo na vrhu seznamov obveznega šolskega branja, nekatere pa so bila povzdignjene in izpostavljene šele v zadnjih desetletjih. To so predvsem dela o rasizmu, ali dela, ki so jih napisale ženske avtorice. Prav vsa pa so si prislužila mesto na seznamu najboljših leposlovnih knjig vseh časov.

Sodobni svet se vrti vse hitreje, obkroža nas vedno več tehnologije, časa pa nam kar naprej zmanjkuje. V upanju, da bi se znali ustaviti in pogled iz ekranov preusmeriti v popisane liste, ti v nadaljevanju ponujamo seznam 21 klasik svetovne literature. Naj te knjige ponesejo na drugi konec sveta, naj ti predstavijo novo kulturo in te popeljejo v drugo časovno obdobje!

Naj se kljukanje na seznamu svetovnih klasik začne!

 1. Alice Walker: Nekaj vijoličastega
 2. F. Scott Fitzgerald: Veliki Gatsby
 3. Zora Neale Hurston: Their Eyes Were Watching God
 4. Gabriel Garcia Marqez: Sto let samote
 5. Jane Austen: Prevzetnost in pristranost
 6. JD Salinger: Lovilec v rži
 7. Mary Shelly: Frankenstein
 8. James Baldwin: Pojdi in oznanjuj na gori
 9. Isabel Allende: Hiša duhov
 10. George Orwell: 1984
 11. Toni Morrison: Ljubljena
 12. Anne Frank: Dnevnik Ane Frank
 13. Chinua Achebe: Stvari razpadajo
 14. Sandra Cisneros: Hiša v ulici Mango
 15. Sylvia Plath: Stekleni zvon
 16. Harper Lee: Če ubiješ oponašalca
 17. Arundhati Roy: Bog majhnih stvari
 18. Amy Tan: Klub veselja in sreče
 19. John Okada: No-No Boy
 20. Lev Nikolajevič Tolstoj: Ana Karenina
 21. Louisa May Alcott: Male ženske

Skorajda nemogoče je, da na seznamu ne bi našel vsaj enega, če ne celo dveh ali več del, ki bi ustrezala tvojemu bralnemu okusu! Zato hitro zavij v prvo knjigarno ali pa knjižnico in si izberi najljubšo knjiho. Naj branje ne bo muka, pač pa lepa vsakodnevna navada.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button