KulturaRecenzije

Knjiga: Zadoščenje & Smrtonosna belina [RECENZIJA]

Rabiš dobro knjigo, da si skrajšaš doooolge večere?

Feri Lainšček: Zadoščenje

knjiga, Zadoščenje, recenzija, Založba Litera

Zadoščenje je kriminalni in tudi najnovejši roman vsem dobro poznanega slovenskega pisatelja, pesnika, dramatika in večkratnega Kersnikovega nagrajenca Ferija Lainščka. Zgodba se začne z 18. rojstnim dnem glavne protagonistke Barbe Knee, mirnega in rahlo vase zaprtega dekleta. Zanjo je prelomen, saj končno izve, kdo je njen oče, Poljak Patryk Kornelek, ki je bil ubit še pred njenim rojstvom. Dedek trdi, da je bil nevaren kriminalec, medtem ko se ga njena mama spominja kot najboljšega moža, kar jih je poznala. To razkritje močno vpliva na Barbe, ki je želela odkriti svoje korenine, in tudi na njen odnos z mamo, ki se je poglobil, saj je bil pred tem nekoliko odtujen in površinski.

Dogajanje romana je postavljeno v Berlin v leto 1990, zgodba pa je razdeljena na dve poglavji: Najdaljša noč in Sanje in resničnost. Že na začetku smo priča nenavadnim sanjam Barbe, ki delujejo mistično, preroško in rahlo srhljivo ter tako že nakažejo kasnejši žanrski preobrat: vsebinsko se zgodba spreobrne v fantazijsko kriminalko z elementi magičnega realizma, saj se v življenje Barbe vpletejo duhovne oziroma astralne sile.

Reni Weinachten je protagonistkina najboljša prijateljica, s katero sta kljub razlikam nerazdružljivi in si popolnoma zaupata vse do noči prvega zločina, ko na prelomu prvega poglavja Barbe posilijo. Posilstvo zanika, saj ne želi preusmerjati nase takšne pozornosti, in si želi, da vse čim prej utone v pozabo. Kmalu se pojavi truplo in na tej točki roman tudi nepričakovano zaide v paranormalne vode. Zločin in vpletenost preiskovalnega inšpektorja se v zgodbi odvijeta pozno, kar je tudi razlog, da roman od drugih odstopa v tem, da glavni detektiv ni tipično značajsko orisan in nima značajskih posebnosti, s katerimi bi izstopal, kakor smo tega navajeni iz drugih kriminalk.

Slog je lahkoten in izjemno berljiv, kar je od mojstra, kot je Lainšček, tudi pričakovano. Kljub temu da je roman žanrski, je Lainšček vsekakor žanr presegel stilistično in tudi vsebinsko z vključenimi prvinami paranormalnega. Edina kritika, ki bi jo podala, je nekoliko (pre)hiter razplet, saj bralcu ne ponudi vseh odgovorov in ga pusti lačnega po še vsaj nekaj dodatnih straneh. Nedvomno odličen roman, vreden branja.

Robert Galbraith (J. K. Rowling): Smrtonosna belina

Knjiga, Smrtonosna belina, recenzija, Mladinska knjiga,

Tretji del sage o zasebnem detektivu Comoranu Striku in njegovi družabnici Robin Ellacot je najbolj zapleten in najdaljši del do sedaj. Zgodba se začne z neuravnovešenim mladeničem, ki se zateče k Striku zaradi strahov in družinske preteklosti, nadaljuje se v parlamentu, kjer naj bi Robin vohunila za konservativce in odkrila kaj sočnega od političnih nasprotnikov. Kasneje se vse skupaj še začini z umorom, kar pa na plano nehote privleče še raziskovanje umazane družinske preteklosti. Napeto dogajanje, ki se konstantno zapleta, ponuja bralcu razmislek o medosebnih razmerjih, političnih aferah in umazanih družinskih ozadjih.

Od vseh njenih romanov se ta najbolj dotika političnih vprašanj leve in desne politične opredelitve, bralec pa lahko dobi vtis tudi o avtoričini politični poziciji. Opazimo lahko nekoliko negativen in distanciran, na trenutke celo zasmehujoč odnos do skrajnih levičarjev, kar je pričakovano glede na prevladujoči družbeni pogled. Tak odnos se kaže bolj pri Striku kot pa pri Robin, ki je glede na odzive verjetno bolj progresivna od nadrejenega. Pri obeh detektivih pa lahko razberemo izrazito negativen odnos do konservativcev, ki zaradi potrebe po denarju ostane neizražen in tako profesionalen.

Pripoved odkriva tudi odnos med detektivoma, ki pluje nekje med močno privlačnostjo in službenim profesionalizmom, pri tem pa se kaže nestabilno čustvovanje tako Strika kot Robin. Omenjena napetost in nejasna naklonjenost zgolj še začinita roman.

Dotakne se tudi vprašanja ljubezenskih razmerij. Robin in njen mož Matthew, ki ne razume njenih nagnjenj do nevarnega dela in prijateljstva z neurejenim enonogim Strikom, imata težave zaradi osebnostnih razlik in različnih vrednot. Matthewu zelo veliko pomenita ugled in razkošje, medtem ko njegovo ženo bolj zanimajo umori in enonogi Strike. Drugo razmerje pa je med Strikom in njegovo partnerico Lorelei, ki se sicer trudi, da ga ne bi vezala nase, vendar je pri tem razdvojena med svojimi in njegovimi željami. Avtorica da bralcu misliti in posredno postavlja vprašanje, kaj je dejansko tisto, kar je v kakovostnem razmerju pomembno. So razlike med partnerjema res lahko pogubne ali pa so, ravno nasprotno, dobrodošle? Je primerno, da se dobra prijatelja in partnerja zapleteta v ljubezensko razmerje, ali lahko v njuni situaciji to vse skupaj uniči?

 

Martina FRANGEŽ, Ana LAH
 Unsplash, Založba Litera, Mladinska knjiga

Sorodni članki

Back to top button