Kultura

Poletno branje: Pred teboj je popoln vikend, da te prevzame nova knjiga

Pri novomeški založbi Goga so izdali knjigo Veliborja Čolića Priročnik za izgnance s podnaslovom Uspešno izgnanstvo v petintridesetih korakih, pri Mladinski knjigi pa delo argentinskih psihoterapevtov Jorgeja in Demiana Bucayja O starših in otrocih. Založba Miš je izdala knjigo za otroke Andyja Griffithsa 13-nadstropna hišica na drevesu.

Priročnik za izgnance (založba Goga)

Roman z avtobiografskimi prvinami pisatelja Veliborja Čolića

Protagonist romana je pisatelj, begunec iz vojne Bosne, ki se z majhnim kovčkom v roki počuti povsem neprimernega za koračenje po lepi Franciji: za nohti je črno, obleke so razcapane, celo stanovanja imajo prenizke strope za njegovo veliko telo. Pesmi in romane piše v jeziku, ki ga nihče ne razume. Srečuje nenavadne like z roba družbe, ki mu dajejo praktične napotke za življenje klateža. Včasih srečno, večinoma pa nesrečno se zaljublja. Njegov pogled je začudeno razprt, z iskrami črnega humorja. V zgodbi glavnega junaka lahko bralec prepozna preteklost avtorja knjige, ki je danes v novi domovini več kot uspešen, saj velja za enega najvidnejših frankofonih avtorjev. Roman je prevedla Ana Barič Moder.

Velibor Čolić, rojen leta v Odžaku v BiH, je študiral jugoslovansko književnost v Sarajevu, dokler ni leta 1992 zaprosil za status begunca v Franciji. Čeprav je že pred vojno objavljal svojo prozo v vidnih jugoslovanskih revijah, je pravo pisateljsko slavo dosegel v Franciji. Je avtor 14 romanov, od leta 2008 piše in objavlja v francoščini. Je prejemnik več literarnih nagrad, Francoska akademija mu je leta 2014 podelila nagrado za posebne zasluge na področju francoskega jezika in književnosti. Njegove knjige so prevedene v vse glavne evropske jezike, leta 2017 je v slovenskem prevodu izšel Sarajevski omnibus, ki je bil pri bralcih zelo dobro sprejet, so zapisali pri založbi.

O starših in otrocih (Mladinska knjiga)

Knjiga, ki jo podpisujeta slovita argentinska psihoterapevta 

Slavna argentinska psihoterapevta Jorge in njegov sin Demian Bucay v delu pišeta o vezi med starši in otroki, ki traja vse življenje. Med drugim odgovarjata na vprašanja, kot so, kaj pomeni starševstvo, zakaj se odločimo zanj in kako smo lahko v njem resnično uspešni. Na ta in druga zapletena vprašanja, ki zadevajo tako zadovoljstvo kot težave z vzgojo in prenašanjem podedovanih vzorcev iz roda v rod – vsega, kar nas na poti starševstva čaka – avtorja odgovarjata tako s humorjem kot znanjem ter pri tem črpata iz bogatih osebnih in profesionalnih izkušenj, so zapisali v založbi. Delo je prevedla Tina Malič.

13-nadstropna hišica na drevesu (založba Miš)

Knjiga z zabavnimi zgodbami za otroke

13-nadstropna drevesna hišica je “najneverjetnejša drevesna hišica na svetu”. V njej je steza za kegljanje, plavalni bazen, akvarij, napolnjen z ljudožerskimi morskimi psi, orjaški katapult, skriven podzemni laboratorij in aparat za sladke penice. Zabavna knjiga je prvi del obširne zbirke avstralskega avtorskega dvojca – Andyja Griffithsa in ilustratorja Terryja Dentona, ki slavi domišljijo in kreativnost. Črno-bele ilustracije, ki ponekod dopolnjujejo, drugod nadomeščajo besedilo, so polne domiselnih podrobnosti. V slovenščino je knjigo prevedla Veronika Rot Gabrovec.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button