GlasbaKultura

Folklorna glasba za drugi praznični večer AFS Študent

AFS Študent nadaljuje s prazničnimi dogodki ob svoji 60. obletnici delovanja. V ponedeljkovem večeru je praznovala glasbena skupina, ki je priredila samostojni koncert in dvorano Vetrinjskega dvora napolnila do zadnjega kotička.

Nabito polna dvorana. Aplavzi in vzkliki navdušenja. Ubrano petje. In seveda folklorna glasba. Glasbeni sestav AFS Študent je v ponedeljkovem večeru priredil samostojni koncert. S tem nadaljujejo praznovanje in serijo dogodkov ob visokem, jubilejnem 60. letu ustvarjanja. 

S folklorno glasbo iz Vetrinjskega dvora po Sloveniji

AFS Študent skrbi za ohranjanje folklorne glasbe, brez katere zagotovo ne bi bilo vseh plesnih koreografij, ki nam jih pričarajo plesalci. Glasbena zasedba uporablja zanimivo paleto ljudskih glasbil: različne harmonike, klarinete, violine, kontrabas, kitaro, čelo, piščali, lončeni bas, riflo, glavnik, oprekelj in različne tamburice.

In tudi sinoči ni bilo nič drugače. Glasbeniki so nam predstavili široko paleto inštrumentov, iz katerih izvabljajo čutne folklorne melodije.

Glasbeni sestav so na koncertu sestavljali: violinistki Iza Waldhütter in Katarina Ženko, klarinetista Tomaž Granda in Jaka Waldhütter, basist Rok Methans in harmonikaš, basist in kitarist Gašper Waldhütter.
Z melodijami so nas iz dvorane Vetrinjskega dvora popeljali po celotni Sloveniji. Inštrumentalna folklorna glasba je iz publike izvabljala navdušenje, gromke aplavze, nemalokdo si je ob nekaterih skladbah celo pomrmraval in na ves glas prepeval skupaj z zasedbo.

In čeprav so glasbeniki dokazali, da je folklorna glasba izjemna tudi sama zase, so se jim v drugem sklopu večera pridružili tudi trije plesni pari in razgreli parket dvorane. Ples in glasba pač gresta z roko v roki.

AFS Študent, folklorna glasba, 60 let, praznovanje, koncert
Čeprav so glasbeniki dokazali, da je folklorna glasba sama po sebi dovolj, so se jim na koncertu pridružili tudi plesalci.

Gostje in izjemen glasbeni podmladek

Če so plesalci le še dodatno razgreli in ogreli ozračje, je glasbeni sestav poskrbel še za nekaj presenečenj in glasbenih gostov.

Da se za folklorno glasbo res ni treba bati, so dokazali mladi glasbeniki mladinske glasbene zasedbe. Na nastopih in tekmovanjih zasedba spremlja mladinsko in otroško folklorno zasedbo. Ob navdušenju publike in bučnem aplavzu so tudi mladeniči in mladenke dokazali, da je folklorna glasba lahko sama po sebi dovolj.

AFS Študent, folklorna glasba, 60 let, praznovanje, koncert
Mladinska glasbena skupina je dokazala, da se za prihodnost folklorne glasbe ni za bati.

Ko so se na oder vrnili prekaljeni stari mački, so se jim za popestritev dogajanja in glasbe pridružili še vokalisti iz njihovih vrst. In nikakor niso peli samo nastopajoči. Pela je vsa dvorana in znova smo lahko občudovali moč glasbe.

AFS Študent je zaključil z drugim večerom praznovanja in tako stopnjujejo napetost, pričakovanje in praznovanje. V novem letu nas bodo razvajali še s tremi manjšimi dogodki, vsi pa že nestrpno pričakujemo vrhunec praznovanja. 

Rebeka MIKŠA
Marcel VRBNJAK
ikona snemalec Žan SENIČAR

Sorodni članki

Back to top button