Kultura

Videopoezija MKC Črke

Sodobna umetniška dela nadgrajena z zvočno ali glasbeno opremo.

MKC Maribor je od leta 2011 produciral 25 kratkih video del v okviru programa Videopoezija MKC Črke. Pri delih gre za umetniško povezovanje sodobne slovenske poezije avtorjev mlajše generacije z video deli umetnikov različnih profilov.

Video poezija ni ilustracija pesmi s pomočjo glasbe, zvoka in slike temveč ustvarjanje novega pomena in nove forme z večglasno govorico vseh vključenih medijev. Kot je v manifestu o videu poeziji zapisal pionir te zvrsti, kanadski umetnik in producent Tom Konyves, se pri prenosu poezije na platno oz. zaslon zgodi dvoje – na eni strani pesem, ki jo dopolnjuje vizualno, doživi demistifikacijo, na drugi strani pa se sugestivna moč pesmi zaradi nepričakovanih jukstapozicij poveča.

 

Ko se ustavi čas

Jože Slaček & Jan Šmarčan

Ko se ustavi čas, ko zasveti slika neke preteklosti. Ponavljanje v neskončnost in srh ob misli na luč, ki gori leta, leta, ki ugasne in se vedno znova prižge. Potem brskaš po spominu in sestavljaš mozaik. V nekem trenutku se zdi smiseln, potem ugotoviš, da manjkajo koščki rdečega stekla. Vzameš kladivo in udariš po zgrajeni podobi, z žično krtačo razpraskaš sliko, jo pometeš in vržeš v kot. Tam se nabira prah, tam se hranijo ščurki. Potem skozi razbito okno posije žarek, ustavi se v kotu, v povprečju trikrat na leto, sedem let, enaindvajset nekje pomeni odraslost. V kotu se zalesketa kupček črepinj. Stopiš do njih, jih pobereš in zložiš na mizo. Sestavljati začneš nov mozaik, a vendar isti, trikrat na leto.

Pesem: Jan Šmarčan
Video in tonska montaža: Jože Slaček (10.000 delčkov holograma)
Posebni učinki na videu: Kristijan Robič
Zvok: Peter Dobaj
Produkcija: MKC Maribor, 2015
Selekcija avtorjev in del: Petra Kolmančič

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMKC Maribor
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGMKC Maribor

Sorodni članki

Back to top button