Življenjski slog

Zloglasni friendzone: kako se rešiti iz cone prijateljstva

Zagotovo si se že znašel v situaciji, ko si od prijatelja ali prijateljice želel kaj več kot platonsko prijateljstvo. Kako pa lahko zapustiš cono prijateljstva? Preveri nekaj koristnih nasvetov.

Friendzone ali po domače cona prijateljstva

Friendzone je situacija, ko eden izmed prijateljev do drugega razvije čustva, intenzivnejša od osnovnega prijateljstva, in želi z drugo osebo postati več kot prijatelj. Najpogosteje pa se druga oseba ne zaveda želja prijatelja in je zadovoljna s prijateljskim odnosom. Posledično prva oseba obtiči v coni prijateljstva.

Včasih do tega prihaja tudi med prijatelji oz. osebami, ki imajo intimne odnose, pa teh ne okronajo z uradno zvezo. V vsakem primeru pa gre za to, da morajo biti odnosi jasni. In tako nikoli ne smemo prejemati manj, kot si želimo ali menimo, da si zaslužimo.

cona prijateljstva, zveza, prijateljstvo, prijatelj, čustva, človeški odnosi, odnos, iskrenost
Pri prehodu iz prijateljstva v kaj več gre v bistvu za pogajanje – od odnosa eden namreč želi več.

Kako pobegniti iz te zloglasne cone?

Četudi so človeški odnosi pogosto zapleteni, pa obstaja nekaj osnovnih napotkov, kako zapustiti friendzone. Preveri kje začeti.

1 Pokaži manj interesa

Vajin odnos je v trenutku, ko ga ti ceniš bolj kot druga oseba, že neuravnovešen. Tako moraš narediti korak nazaj. Če si pripravljen v kateremkoli trenutku zapustiti vajin odnos, ti to da nekakšno moč vodenja razmerja.

2 Naj te začnejo pogrešati

Preživi manj časa s svojim prijateljem in se mu manj posvečaj. Če te nekdo res ceni, te bo začel pogrešati in zato bolj želeti. Ko mu več ne boš vedno na voljo, bo najverjetneje občutil nekakšno izgubo. Če se na tej točki za vajin odnos ni pripravljen potruditi, je morda čas, da poiščeš drugega “prijatelja”.

cona prijateljstva, zveza, prijateljstvo, prijatelj, čustva, človeški odnosi, odnos, iskrenost
Ljudi in stvari začnemo ceniti, ko občutimo njihovo pomanjkanje.

3 Razširi svoje opcije

Poišči si drugačno družbo in naveži stike tudi z drugimi ljudmi, ki te privlačijo. O tem na primer povej tudi svojemu prijatelju oz. prijateljici. Tako boš v njih vzbudil malce ljubosumja. Če boš zaposlen z ostalimi, pa bo druga oseba dobila tudi motivacijo, da bi čas in pozornost ponovno posvečal njim.

Če ob pripovedovanju o drugih simpatijah v prijatelju ne prepoznaš nobenega znaka ljubosumja, je to verjetno znak, da te pač ne vidi v tem smislu. Tudi v tem primeru je to dober pokazatelj, da iščeš naprej.

4 Motiviraj jih k vlaganju v vajin odnos

Prijatelja prosi, naj naredi kaj namesto tebe. V nasprotju s splošnim prepričanjem smo ljudem namreč bolj všeč, ko nam naredijo uslugo, in ne obratno. Več kot bodo vlagali v vajin odnos, več jim boš pomenil. Torej – nehaj delati usluge in začni prositi zanje.

Ne pozabi, da je iskrenost vedno najboljša pot

Na neki točki boš moral jasno izkazati svoje želje in interese. Najbolje je, da to narediš neposredno. Bodi odkrit glede svojih čustev in se jih ne sramuj. Kakršenkoli bo odziv pa ne pozabi na svojo vrednost in na dejstvo, da ljudi, ki te ne potrebujejo, niti sam ne potrebuješ ob sebi.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button