Izobraževanje

Kako bo Brexit vplival na študij Evropejcev?

Britanski izstop iz EU bo predvsem na dolgi rok vplival tudi na britansko sodelovanje v evropskem programu izmenjav Erasmus, spremembe pa bodo občutili tudi Evropejci, ki se odločijo za celoten študij na Otoku.

Velika Britanija bo konec januarja z dogovorom zapustila EU, sledilo bo 11-mesečno prehodno obdobje, v katerem bo Združeno kraljestvo ohranilo vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik. Tako Združeno kraljestvo ostaja tudi del programa Erasmus.

Vpliv Brexit-a a študij evropskih študentov bo predvsem dolgoročen, saj Veliko Britanijo najprej čaka prehodno obdobje.

Študenti iz držav EU v Združenem kraljestvu bodo tako lahko ostali do konca študijskega leta 2020/21. Letos se namreč izteče tudi sedemletni program Erasmus+, ki omogoča izmenjave študentov, mladih zaposlenih in učiteljev v Evropi.

Britanske univerze in študenti bodo lahko do konca programa vlagali prijave za sredstva Erasmus+. Uslužbenci in študenti bodo lahko torej dokončali izmenjavo tudi po koncu letošnjega leta, saj je sredstva možno izkoristiti tudi kasneje.

Kaj pa po prehodnem obdobju?

Britanski poslanci so zavrnili dopolnilo, s katerim bi od vlade zahtevali, da se z EU dogovori, da bo po brexitu država ostala polnopravna članica programa izmenjav. Vendar ta odločitev ne pomeni, da Otok ne bo še naprej del Erasmusa. Vlada se je namreč zavezala, da se bo pogajala o sodelovanju v nasledniku programa Erasmus+, ki bo potekal med letoma 2021 in 2027.

A tudi, če bo Otok želel še naprej sodelovati, se jim morda ne bo uspelo dogovoriti pravočasno, da bi od začetka sodelovali v prihodnjem programu. To bi pomenilo, da Združeno kraljestvo nekaj časa ne bi bilo del Erasmusa.

Dolgoročen vpliv na študente, ki celoten študij opravljajo v VB

V prehodnem obdobju bodo študenti iz držav EU, ki bodo šolanje začeli najkasneje v študijskem letu 2020/21, do konca študija plačevali enako visoko šolnino kot njihovi britanski kolegi. Upravičeni bodo tudi do enake finančne podpore kot Britanci.

Kakšne šolnine bodo morali plačevati tisti, ki bodo šolanje začeli v študijskem letu 2021/22, še ni določeno.

Trenutno britanski in evropski študenti na angleških univerzah plačujejo 9250 funtov (10.875 evrov) šolnine. V Walesu in Severnem Irskem so šolnine nekoliko nižje, na Škotskem pa je študij za večino brezplačen.

Šolnine za študente iz EU bi lahko kasneje tudi zvišali na mednarodne, ki znašajo med 10.000 in 38.000 funtov (od približno 11.760 do 44.680 evrov).

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button