Življenjski slog

Kako se lažje spopadati z občutki tesnobe – 5 trikov

Dihanje je tesno povezano z našim živčnim sistemom. Ko dihamo na določen način, lahko "vklopimo" parasimpatičen del našega živčevja in s tem lažje pomirimo svoje misli in telo. Kateri so tisti triki, s katerimi si lahko pomagamo, ko nas oblegajo občutki tesnobe in nelagodja?

Občutki tesnobe in strahu sprožijo dva glavna odziva: pospešeno delovanje misli in telesa. Čeprav se v tesnobnih trenutkih nelagodja na neki ravni zavedamo, da so naši strahovi brezpredmetni, tega ne občutimo vedno. V takih primerih imamo občutek, da se nam bo v tistem trenutku zgodilo nekaj slabega. Zato je pomembno, da znamo v taki situaciji primerno ravnati in jo obvladati.

Dr. Suvrat Bhargave je mnenja, da je pravilno dihanje ključnega pomena za vrnitev v normalno stanje. Četudi si v preteklosti občutke tesnobe že poskušal pregnati z globokim dihanjem, in to ni delovalo, dihanje pomaga, če se ga lotiš pravilno. Preberi pet trikov, ki pomagajo pri spopadanju z občutki tesnobe. Morda ti pridejo prav že ob naslednjih občutkih nelagodja.

Osredotoči se na dihanje, ne na tesnobo

Dihanje z namenom sprostitve lahko ima nasprotni učinek, predvsem, če smo osredotočeni na to, da sploh deluje. Če nenehno preverjamo raven svoje tesnobe, lahko naša zavest prevlada nad parasimpatičnim delom živčevja. Zato je pomembno, da se popolnoma osredotočiš na svoje dihanje. Osredotoči se na gibanje svojega trebuha in prisluhni vsakemu dihu. Da zaposliš svoje misli, lahko vdihe poskušaš tudi šteti.

tesnoba, dihanje, dihalne vaje, izdih, sproščanje, spopadanje s tesnobo
Zlato pravilo: dihaj. Vse, kar te skrbi, se bo uredilo.

Ustvari miselno povezavo med vdihom in sprostitvijo

Kot del dihalne vaje lahko ponavljaš tudi besedi “vdih” in “izdih”. To bo zaposlilo tvoje misli, hkrati pa bo te besede povezalo s parasimpatičnim odzivom, ki vodi v pomiritev. Dr. Bhargave predlaga, da vedno uporabiš iste besede, da se zares ustvari povezava. Lahko izbereš katerekoli besede. Lahko so besede z globokim pomenom, lahko pa nekaj preprostega ali celo smešnega.

Napolni svoja pljuča

Če je tesnoba nekaj s čimer se spopadaš na redni ravni, obstaja velika verjetnost, da si podzavestno navajen kratkih in plitkih vdihov. V tem primeru moraš vaditi in usvojiti globlje dihanje. Ko vdihneš, se najprej osredotoči na razširitev spodnjega dela trebuha, nato reber in na koncu prsi. Naj bo vdih globok brez občutka napora ali neprijetnosti. Misli nanj kot na val, ki se dvigne, nežno doseže vrh in počasi spet pade.

Podaljšaj izdih

Efektivno dihanje ni samo globoko, temveč tudi počasno. Najbolj pomirjujoč del diha je prav izdih. Naj bo čim daljši. Na začetku bo tvoj vdih verjetno trajal nekje dve sekundi, izdih štiri in nato krajša pavza pred novim vdihom. Čez čas lahko dosežeš izjemno pomirjujoč tempo štiri-osem-štiri.

tesnoba, dihanje, dihalne vaje, izdih, sproščanje, spopadanje s tesnobo
Vsak izmed nas lahko doseže stanje popolnega notranjega miru.

Naj bo dih samo tvoj

Najpomembnejše pri dihalnih vajah je to, da najdeš tehniko, ki deluje zate. Ob upoštevanju zgornjih nasvetov poišči tempo in tehnike, ki ti najbolj ustrezajo. Tako kot pri spopadanju s tesnobo tudi pri dihanju pomaga predvsem to, da se poglobiš vase in najdeš optimalno rešitev.

 

DOSTOP.si / SV
 Unsplash

Sorodni članki

Back to top button