Življenjski slog

Previdno – te praznične rastline so nevarne za tvoje domače živali

December je čas za nakupovanje prazničnih rastlin kot so božične zvezde, bodika in omela. Te pogosto podarimo kot darilo ali uporabimo za dekoracijo stanovanj. Medtem ko so te tradicionalne rastline odlična darila, pa so mnoge izmed njih nevarne za naše hišne ljubljenčke. Preveri, katere.

Klasične praznične rastline so eden izmed temeljev božične dekoracije, pogosto pa so lahko nevarne za naše kosmate prijatelje. Nekatere so ob zaužitju lahko celo smrtonosne. Tukaj je pet priljubljenih prazničnih rastlin, ki so dejansko strupene za domače živali.

1 Bodika

Bodika je tradicionalna božična rastlina, ki ima korenine že v druidski tradiciji. Danes jo mnogi kristjani uporabljajo kot opomin na Kristusovo križanje. Ob tem pa je potrebna previdnost – tako sama rastlina kot njene jagode vsebujejo toksine, ki so lahko škodljivi za hišne ljubljenčke (pa tudi otroke).

Pogosti simptomi zastrupitve vključujejo bruhanje in drisko, prekomerno slinjenje in bolečine v trebuhu. Uživanje velikih količin listov ali jagod bodike lahko povzroči tudi epileptične napade in v nekaterih primerih celo smrt.

2 Omela

Omela je verjetno najbolj romantična rastlina božične sezone. In čeprav tradicija narekuje, da naj se pod njo poljubljajo zaljubljenci, se je domače živali naj raje izogibajo. Vsebuje namreč toksine, ki lahko povzročijo drastično upočasnitev srca živali ali padec krvnega tlaka. Za tako resne reakcije bi morali ljubljenčki pojesti res velike količine omele, a previdnost ni odveč niti pri zaužitju majhnih količin. Ob tem bodi pozoren na prebavne motnje, šibkost, oteženo dihanje in nizek krvni tlak.

pes, božič, omela
Omela naj bo v bližini živali samo pod nadzorom.

3 Božična zvezda

Božične zvezde so pri nas najbolj tipične božične rože, ki jih v prazničnem času pogosto podarjamo. Za hujšo reakcijo bi živali sicer ponovno morale zaužiti velike količine rastline, vseeno pa obstaja nevarnost za alergično reakcijo, ki se kaže kot bruhanje, slinjenje in draženje kože.

4 Božično drevo

Psi in mačke so lahko nevarni za božična drevesca, ki jih postavimo, nevarnost pa je žal obojestranska. Olja iz iglic lahko dražijo usta in želodec ljubljenčkov, prav tako pa jim je dobro preprečiti dostop do vode drevesca, saj se v njej sčasoma začnejo nabirati bakterije.

mačka, božič
Mačke so lahko nevarne božičnim dreveščkom – in obratno.

5 Bršljan

V predkrščanskih časih so ljudje bršljan za praznovanje zimskega solsticija uporabljali v družbi bodike in omele. In kot del praznične okrasitve je priljubljen še danes. A previdno tudi pri njem – uživanje lahko povzroči bolečine v trebuhu, bruhanje in povečano slinjenje.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button