NoviceOkolje

Živali so čuteča bitja – danes obeležujemo svetovni dan varstva živali

Na današnji dan zaznamujemo svetovni dan varstva živali, ki je namenjen osveščanju najširše javnosti o tem, da so živali čuteča bitja in da so ljudje odgovorni skrbeti zanje na način, ki jim ne povzroča bolečine, trpljenja in strahu. Ob tej priložnosti se bo zvrstilo več dogodkov, v državnem svetu se bo odvil posvet na temo dobrobiti živali.

Na svetovni dan varstva živali Veterinarska fakulteta Univerze v Ljubljani in državni svet v Ljubljani pripravljata posvet o dobrobiti živali. Po besedah organizatorjev gre za kompleksno področje, ki se dotika etičnih, ekonomskih, kulturnih, socialnih, verskih in političnih vidikov skrbi zanje.

Udeleženci posveta bodo predstavili pravni okvir, izzive, pričakovanja in rešitve, ki jih v sodelovanju z zakonodajalcem in deležniki izvaja Nacionalni center za dobrobit živali. Slednji deluje pod okriljem Nacionalnega veterinarskega inštituta ljubljanske veterinarske fakultete, v okviru njega pa se, kot izhaja s spletne strani centra, združujejo strokovnjaki vseh relevantnih profilov, ki se pri svojem delu ukvarjajo z živalmi in s svojimi izkušnjami prispevajo k razširjanju znanja na področju dobrobiti živali.

Prireditev ob svetovnem dnevu varstva živali pripravljajo tudi v Zavetišču za zapuščene živali Gmajnice, kjer prav na današnji dan praznujejo 20. obletnico delovanja. V vseh letih so nudili zavetje več kot 38.000 živalim, so spomnili na spletni strani zavetišča.

Slovenska zakonodaja sicer od marca 2020 živalim priznava pravni status čutečih živih bitij, lani pa je bila sprejeta tudi novela zakona o zaščiti in odnosu ljudi do živali.

Svetovni dan varstva živali je bil razglašen leta 1931, ko so se ekologi zbrali na shodu v Firencah. Od leta 2005 se na ta dan na pobudo združenj oskrbnikov živali v živalskih vrtovih obeležuje tudi mednarodni dan oskrbnikov živali.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button