Življenjski slog

Meniš, da te ljudje podcenjujejo? Preveri, kako temu narediti konec

Imaš občutek, da te ljudje nenehno podcenjujejo? Čas je, da ugotoviš, zakaj je temu tako in kako ta vzorec prekiniti. Preveri nekaj korakov, kako sebi in ostalim dokazati, da si nepogrešljiv.

1. korak: vprašaj se: “ali se podcenjujem?”

Najprej se moraš vprašati, ali se podcenjuješ sam in nato, ali te podcenjujejo ostali. Potem moraš razmisliti o razlogih, zakaj do tega prihaja. Ljudje pogosto sklepamo, da smo ostalim všeč manj, kot smo jim v resnici. Tudi, ko nekomu smo všeč, pa nam ta tega velikokrat ne pokaže, zaradi česar smo lahko negotovi.

Namesto dvomov svojo glavo napolni s pozitivnimi mislimi – spomni se na pretekle komplimente, pohvale in uspehe.

2. korak: začni dajati

Dajanje osrečuje in daje občutek nepogrešljivosti. Ko daješ, pa ljudje dajejo nazaj. Četudi te nekdo podcenjuje, se vprašaj, kaj mu lahko daš. To je ključni korak k nepogrešljivosti.

samozavest, veščine, komunikacijske veščine, rast, ljudje, sposobnosti
S spreminjanjem miselnosti lahko začneš dajati, nuditi in prejemati.

3. korak: ceni svoje nasprotnike

Kaj bi se zgodilo, če bi četverica fantov iz Liverpoola obupala po prvi zavrnitvi za izdajo plošče? Nikoli se ne bi rodili Beatli. Ne prepusti se dvomljivim in škodoželjnim nasprotnikom, ki ti ne znajo nameniti spodbudne besede.

Premisli o ljudeh, ki te obdajajo. Kritikov se med kakšnim ustvarjalnim procesom raje izogibaj, ko potrebuješ drugačen pogled na stvar, pa ti morda pridejo prav tudi nergači.

4. korak: povečaj svojo samozavest

Če želiš, da se podcenjevanje enkrat za vselej konča, moraš ljudem pokazati, da si samozavesten. Loti se nalog, s katerimi si boš dokazal, da zmoreš in da si sposoben. Ozri se tudi na pretekle dosežke in se imej rad.

samozavest, veščine, komunikacijske veščine, rast, ljudje, sposobnosti
Ko si samozavesten, izžarevaš drugačno energijo in privlačiš drugačne ljudi.

5. korak: nehaj ugajati ljudem

Če boš ostalim poskušal nenehno ugajati, bo to slej kot prej postalo zelo očitno. Temu naredi konec. Nikoli se ne opravičuj za postavljanje meja in stvari, ki jih počneš. Če nekomu ne ustrezaš, ti njegovo mnenje ne rabi ničesar pomeniti. Nesramni ljudje pač niso vredni tvojega časa. In ker ne moreš spremeniti nikogar drugega, kot sebe, se z njimi preprosto nehaj ukvarjati.

6. korak: osredotoči se nase

Več, kot boš vlagal vase, boljši boš postal. Osredotoči se nase in na svoje veščine, ki jih želiš dodatno razvijati. To so lahko na primer vodstvene sposobnosti, komunikacijske veščine … V osnovi pa praktično vse, kar vodi v osebno rast.

7. korak: ne pozabi na to, da si neverjeten

Ko se boš začel dojemati drugače, bodo to storili tudi drugi. Ne pozabi na tri stebre nepogrešljivosti: vztrajnost, neustrašnost in nesebičnost. Če se boš osredotočil nase in ostal zvest samemu sebi, bo podcenjevanje kmalu postalo del preteklosti.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button