Kultura

Banksy presenetil bolnišnico v Southamptonu

V splošni bolnišnici v Southamptonu v Veliki Britaniji se je pojavilo novo umetniško delo Banksyja. Pretežno monokromno sliko velikosti kvadratnega metra so v sodelovanju z vodstvom bolnišnice izobesili v foyerju blizu urgentnega oddelka.

Deček na sliki je v koš odvrgel svoji igrači Spidermana in Batmana v zameno za novega akcijskega junaka. To je medicinska sestra, ki je upodobljena z dvignjeno roko v slogu Supermanove misije. Lutka ima na obrazu masko, na hrbtu pa ji plapola “Supermanovo” ogrinjalo. Nosi tudi haljo s simbolom Rdečega križa, kar pa je tudi edini barvni element na sliki.

Umetnik, čigar identiteta ni znana, je bolnišničnemu osebju zapustil sporočilo, v katerem piše: “Hvala za vse, kar počnete. Upam, da bo to nekoliko posvetlilo prostor, čeprav je le črno-belo.”

 

View this post on Instagram

 

. . Game Changer

A post shared by Banksy (@banksy) on

Slika bo v bolnišnici ostala do jeseni, ko jo bodo ponudili na dražbi. Na tej bodo zbirali sredstva za državno zdravstveno službo (NHS).

Vodja sklada NHS pri Univerzitetni bolnišnici Southampton Paula Head je povedala, da so bolnišnico neposredno prizadele tragične izgube ljubljenih in spoštovanih članov osebja in prijateljev. “Dejstvo, da nas je Banksy izbral v priznanje izjemnega prispevka vseh v NHS v teh neverjetnih časih, je velika čast.”

Po njenem mnenju bodo to cenili vsi v bolnišnici. Ljudje v svojih zaposlenih življenjih namreč dobijo trenutek, da se ustavijo, razmislijo in cenijo to umetniško delo. Obenem bo velika moralna spodbuda za vse, ki delajo ali so negovani v njej, je dodala Paula Head.

 

 STA
Banksy Instagram

Sorodni članki

Back to top button