Kultura

V Benetkah prvič po 500 letih odprt starodavni vladni kompleks Stare prokuracije

V Benetkah so na trgu svetega Marka po 500 letih prvič za javnost odprli starodavni vladni kompleks Stare prokuracije. Obnovo 12 400 kvadratnih metrov velikega trinadstropnega kompleksa je financirala lastnica stavbe, italijanska zavarovalnica Generali. Benečani so si stavbo že ogledali od petka, za vse druge bo odprta od srede dalje.

V palači bo zdaj svoj dom našla fundacija Human Safety Net, ki se posveča vključevanju, inovacijam in trajnosti prek partnerstev z nevladnimi organizacijami iz Evrope, Azije in Latinske Amerike.

Arhitekt Chipperfield je povedal, da je beneški trg svetega Marka med najbolj znanimi na svetu, doslej pa se ni vedelo, kaj je za fasado zdaj obnovljene stavbe.

Palača iz renesančne dobe je bila dolgo sedež prokuratorjev svetega Marka, ki so stoletja upravljali premoženje cerkve v bogatem mestu Benetke, stran od oči javnosti.

Stare Prokuracije, zgrajene v 12. stoletju, je leta 1512 uničil požar, njeno beneško-bizantinsko zgradbo je leta 1538 nadomestil renesančni biser v klasičnem slogu, katerega oboki so skupaj z baziliko in zvonikom eden od najbolj poznanih značilnosti trga svetega Marka.

V bližini stoji tudi stavba Nove prokuracije iz 17. stoletja. Stavba gleda na skrivnostne kraljeve vrtove ob Velikem kanalu. Vrtove so po več letih obnove ponovno odprli za javnost leta 2019.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button