IzobraževanjeKulturaNoviceTehnologijaZnanost

2021 v nekaj besedah: izobraževanje, znanost, tehnologija in kultura

Zaključuje se še eno koledarsko leto, v katerem se je zgodilo veliko lepega in spomina vrednega. Zato je ob zaključku leta nastopil čas, da te prijetne ali kako drugače pomembne dogodke obnovimo. Kaj vse se je zgodilo v izobraževanju, znanosti, tehnologiji in kulturi v letu 2021?

Kot vsako leto je tudi letošnje prineslo veliko dobrega in tudi nekaj slabega. Ker pa črte ne želimo potegniti s turobnimi novicami in takšnimi ali drugačnimi koronskimi statistikami, se osredotočimo na svetle točke in pomembne dogodke tega leta.

Začnimo na začetku. Januarja smo na DOSTOP.si odšli na krajše počitnice in se v oktobru sveži in spočiti vrnili na naše običajne tirnice. Kot v preteklih letih se tudi zdaj trudimo, da so naše vsebine blizu bralcem – mladim, za katere (in s katerimi) ta medij tudi obstaja.

Vabimo te, da se z nami sprehodiš čez leto 2021 in se spomniš že kaj se je dogajalo na našem portalu, v Mariboru, Sloveniji in po svetu. Najprej bomo preleteli, kaj se je dogajalo v študentskih vodah, v znanosti, tehnologiji in kulturi, preostalo pa preberi v drugem delu članka.

Izobraževanje: spet smo se vrnili v študijske klopi

Po večmesečnem študiju na daljavo smo se študentje aprila postopoma pričeli vračati v študijske klopi. Vendar le po hibridnem modelu, dokončno pa smo fakultete zasedli komaj oktobra. Tako so se spet začele vesele študentske migracije, vrata so na široko odprli študentski domovi, ponovno so se pojavili stari dobri problemi, v sklopu študija in ob njem pa nas je ponovno pozdravila in sprejela naša krovna organizacija, Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM).

Študentsko dogajanje: ponovno skupaj na novih in starih lokacijah

Večino leta 2021 smo uživali v online dogodkih, z oktobrom in vrnitvijo študentov v Maribor pa je zaživelo tudi študentsko dogajanje. Med nas so se vrnili dobro poznani dogodki za mlade z dolgoletno tradicijo. Na Štuku je bil okronan nov Bend Šourocka, Jet Black Diamonds, ponovno smo napenjali možgane na trivia večerih in se ftrgavali v imenu dobrodelnosti.

Šourock, bend šourocka 2021, šourock 2021, štuk, rock, strawberry blondes, Ice on Fire, Jet Black Diamonds, Žavbi Brothers. Manifest, finale, ŠOUM, Oddelek za interesne dejavnosti študentov
Veliki zmagovalci Šourocka 2021 so postali Jet Black Diamonds.

Znanost in tehnologija: da nismo na tekočem samo s študijsko snovjo

Leto 2021 je bilo predvsem v medicini usmerjeno v razvijanje cepiv proti COVID-19, smo pa dobili tudi cepivo proti malariji. Tehnološka industrija se je vse leto srečevala s pomanjkanjem čipov. Nekaj prelomnih dogodkov je prinesla tudi astronomija: februarja je na Marsu uspešno pristal Nasin Rover, poleti pa sta bogataša Bezos in Branson s komercialnima poletoma odprla vesoljski turizem.

Kaj pa v digitalnem svetu? Microsoft je maja sporočil, da bo upokojil kultni brskalnik Internet Explorer. Družba Facebook je spremenila ime v Meta, še pred tem pa je na vseh svojih platformah utrpela najhujši izpad delovanja doslej.

robot, feri, izidor mlakar, daniel hari, humanoid, zdravstvo, roboti v zdravstvu, frida
Na FERI so razvili robotko Frido.

V Sloveniji je na področju znanosti in tehnologije aprila pričel delovati superračunalnik Vega, obeležili pa smo tudi 30 let od prve internetne povezave v Sloveniji. Spomladi smo na slovenskih cestah spet srečevali Googlove avtomobile, dobili pa smo tudi prvo robotko za pomoč pri bolnišnični oskrbi Frido.

Kultura: nikakor nismo bili kulturno lačni

V Mariboru se je v letu 2021 končno pričela obnova Knjižnice Rotovž, zato so z živo verigo začasno preselili njene knjige, obeležili pa smo tudi 140-letnico smrti Josipa Jurčiča. 

Filmski svet so letos zaznamovale ženske: zlati globus za najboljšo režijo in film je prejela Chloé Zhao in njen film Dežela Nomadov, film pa je domov odnesel tudi tri oskarje. Končno smo dočakali novega Bonda, v kina pa je decembra našel pot tudi novi Spider-Man. Izšlo je tudi mnogo drugih filmov: Hiša Gucci, Dune: Peščeni planet, Ne glej v zrak, Matrica, Oče, Glavni junak ….

James Bonda, Jamesa Bonda, No Time To Die, Daniel Craig, Ni čas za smrt
S filmom Ni čas za smrt se je končala pot Daniela Craiga v vlogi agenta 007.

V prvi polovici leta je ves svet vzdihoval za liki v Bridgertonuv drugi polovici leta pa držal pesti za junake v Squid Game. Slovenske TV zaslone je januarja zavzel Inšpektor Vrenko, ki je vsej Sloveniji približal mariborske ulice. Gledali smo tudi Sanjskega moškega, Kmetijo pa Slovenija ima talent in Exatlon.

Na Dostopu pa smo v 2021 prebirali romane študentskih avtorjev, v reklami občudovali čaroben praznični Maribor in spremljali najaktualnejše na Netflixu. Ob prav posebnih prilikah pa so nas na kulturnih dogodkih prav rade tudi zasrbele pete.

Te zanima, kaj je leto 2021 prineslo športu, glasbi, okolju in potovanjem? Preberi še drugi del članka o letu 2021.

Sara VOCOVNIK, Urška JAKOPIN
Arhiv DOSTOP.si, Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button