BivanjeŠtudentski vodnik

Mariborski študentski vodnik: bivanje v študentskih domovih 2021/2022

Začetek faksa v naše univerzitetno mesto ponovno privablja študente, prav tako pa se z oktobrom v vsej svoji slavi ponovno prebujajo študentski domovi. Tudi letos pa bo tam potrebno upoštevati določene ukrepe. Preveri, katere.

Študij v študijskem letu 2021/2022 se počasi vrača v stare tirnice, če želimo predavanja ohraniti v predavalnicah, pa se moramo seveda držati določenih pravil in ukrepov. Za lažje razumevanje so Študentski domovi Univerze v Mariboru (ŠDUM) izdali Izredna navodila bivanja za preprečevanje in širjenje okužbe s COVID-19. Navodila si lahko podrobneje prebereš na tej povezavi, osnovne smernice pa preveri kar tukaj.

Kako skrbeti za osnovno higieno in kako je s pogojem PCT?

Za bivanje v študentskih domovih je potrebno upoštevati splošna priporočila za preprečevanje in širjenje okužb z virusom COVID-19. Tako je potrebno ohranjati medsebojno razdaljo, v zaprtih prostorih nositi masko, si vestno umivati in razkuževati roke ter skrbeti za intenzivno zračenje prostorov.

Maribor, študentski domovi UM, navodila, študent, študenti, COVID-19, 2021/2022, študij, PCT, samotestiranje, vstop
Redno razkuževanje rok je eden izmed osnovnih ukrepov zajezitve širjenja COVID-19.

Prav tako je za bivanje potrebno izpolnjevati pogoje PCTpreboleli, cepljeni in testirani. Če ne izpolnjuješ nobenega izmed pogojev, moraš po aktualnih vladnih navodilih poskrbeti za redno samotestiranje.

Vstop v dom in gibanje po njem

Ob vstopu v študentski dom in kasneje v posamezno nadstropje si moraš razkužiti roke. Prav tako moraš v vseh zaprtih skupnih prostorih (pravilno) nositi masko. Priporočeno je, da dvigalo uporabljaš sam, minimalna medsebojna razdalja na stopniščih pa znaša dva metra.

Kako je z obiski in dogajanjem v domu?

Stanovalcem je priporočeno, da se zadržujejo v nadstropjih, kjer imajo sobo. Razne migracije po domu torej niso priporočene, prav tako pa ŠDUM odsvetujejo obiske in nočitve nestanovalcev (če do njih vseeno pride, je izpolnjevanje PCT potrebno tudi za obiskovalce, nočitve pa moraš prijaviti in plačati pri receptorju).

Maribor, študentski domovi UM, navodila, študent, študenti, COVID-19, 2021/2022, študij, PCT, samotestiranje, vstop
Z ostalimi stanovalci se druži varno in na primerni razdalji.

Zabave in večja druženja v skupnih prostorih so prepovedana. Ob potencialnem srečevanju v skupnih prostorih pa je potrebno poskrbeti za vsaj dva metra medsebojne razdalje.

Kaj storiti v primeru znakov bolezni?

Če pri sebi opaziš bolezenske znake, značilne za okužbo s COVID-19 (vročina, kašelj, utrujenost, izguba vonja ali okusa), se takoj samoizoliraj in kontaktiraj svojega osebnega zdravnika. Če te ta napoti na testiranje, moraš o tem preko e-pošte obvestiti Upravo ŠDUM. Nadaljnje ukrepe preveri na zgornji povezavi dokumenta izrednih navodil.

Odgovorno, a brez panike

Ker si zagotovo želiš ostati zdrav (in v študentskih klopeh), upoštevaj osnovna navodila. Poskrbi torej za higieno rok, vestno in pravilno uporabljaj masko, izogibaj se nepotrebnim stikom in poskrbi za ustrezno medsebojno razdaljo. Naj študentski domovi služijo svojemu osnovnemu namenu –  bivanju. Za druženje pa izkoristi zadnje tople dneve in prijatelje povabi v bližnji lokal ali na travo oz. zelenico.

 

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si, Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button