KulskoŽivljenjski slog

Osmi marec: šopek osnovnih vodil za sodobno žensko, prvič

Marec je mesec, ko se narava počasi začne prebujati. Pojavijo se prvi spomladanski cvetovi, ptice pa začnejo peti veselo pesem pomladi. Marec pa je hkrati tudi mesec, ko praznujemo več praznikov, posvečenih ženskam. Prvi je osmi marec, mednarodni dan žena.

Marec poleg dneva žena gosti tudi materinski dan in celomesečno slavljenje žensk skozi zgodovino. Marec je namreč razglašen za mesec ženske zgodovine. Kot prispodoba s prebujajočo se pomladjo pa po svežem diši tudi cvet ženske lepote, sposobnosti in pameti. Tako ta teden na Dostopu posvečamo prav ženskam.

Žene, matere, boginje

Ženske imamo vlog nešteto in še milijon. Smo nepogrešljive, usodne in ognjevite. Morda smo bile skozi zgodovino zatirane predvsem zato, ker se je močnejši spol bal, da morda vseeno ni močnejši … Tega tedna pa ne bomo posvečali vsemu, kar ženske (še) nismo, niti ne pretiranemu poveličevanju našega spola. Raje se lotimo tematik, ki koristijo vsaki ženski.

8. marec, ženske, ženska, marec, dan žena, prehranska dopolnila, gibanje, vadba, prehrana, železo, vitamin D, kalcij, Europa Donna
“Ženske sveta, to je šele začetek” …

Žensko dobro počutje

V kaotičnem ženskem vsakdanu lahko pogosto pozabimo nase in svoje dobro počutje ter zdravje. Če želimo dolgo ostati prave šefice, pa se moramo dati na prvo mesto. Tako je pomembno, da poskrbimo za primerno telesno vadbo – že trideset minut gibanja vsaj štirikrat na teden lahko dela čudeže.

Ob tem moramo poskrbeti tudi za primerno prehrano. Ta naj bo uravnotežena, obroki pa primerno razporejeni čez dan. Na tej točki omenimo nekaj izmed prehranskih dopolnil, ki jih ženske pogosto potrebujemo. To so:

  • kalcij, saj smo ženske bolj nagnjene k osteoporozi, jemanje kalcija pa se nam priporoča praktično celotno odraslo dobo,
  • folna kislina za optimalno delovanje naših celic, v času nosečnosti pa za pravilen razvoj ploda,
  • železo, saj nam ga zaradi menstruacije in rojevanja pogosto primanjkuje,
  • vitamin D, ki skrbi za delovanje imunskega sistema, zdravje kosti …
  • vitamin C prav tako za imunski sistem, poleg tega pa za proizvajanje kolagena in
  • omega 3, ki blagodejno vpliva na videz kože in uravnava hormonsko ravnovesje.

Poleg ustrezne hrane naj bo ustrezna tudi pijača. Čeprav je prekomerno uživanje alkohola pogostejše pri moških, pa na ženskah pusti hujše posledice. Vse od srčnih obolenj do raka na dojkah – pijmo odgovorno in zmerno.

Preventiva in samopregledovanje

Zaradi zgodnjega odkrivanja različnih bolezni je pomembno, da redno obiskujemo ginekologa in da se redno pregledujemo same. Poleg jemanja brisov za odkrivanje raka materničnega vratu, ni popolnoma nič narobe, če se odločimo za redno preventivno obiskovanje ginekologa. Četudi nismo noseče ali nimamo kakršnihkoli težav, bo letni ginekološki pregled definitivno naredil več koristi kot škode.

8. marec, ženske, ženska, marec, dan žena, prehranska dopolnila, gibanje, vadba, prehrana, železo, vitamin D, kalcij, Europa Donna
Poleg obiskovanja rednih ginekoloških pregledov, moramo za samopregledovanje poskrbeti same.

Nekoliko pogosteje, vsak mesec, moramo poskrbeti tudi za samopregledovanje dojk. Kako se pravilno samopregledati preveri na spletni strani združenja za boj proti raku dojk, Europa Donna.

Sprostitev

Skrbi za dom (in otroke) sodobna ženska pogosto dodaja še poln delovnik. Kakršnekoli že so ženske zadolžitve pa je pomembno, da poskrbimo tudi za sprostitev. To lahko storimo z vadbo, sprostitvenimi tehnikami, hobiji, branjem, molitvijo … Možnosti so neskončne, končni cilj pa naj bosta sprostitev in poslušanje notranjega glasu.

To pa je šele začetek – osmi marec je še pred vrati

V prihodnjih dnevih te na našem portalu čaka še več vsebin o ženskah. Že jutri sledi nadaljevanje osnovnih vodil, ki se bo podrobneje dotaknilo ženskega spolnega zdravja in energije, poznavanja svojega telesa in komunikacije z notranjo boginjo

Sara VOCOVNIK
Unsplash

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button