Kulsko

Zakaj so luči na semaforju rdeče, rumene in zelene barve?

Si kdaj razmišljal o barvah luči na semaforju? Tako smo jih ponotranjili, da so nam že kar malo samoumevne. Vendar ne boš verjel, da za barvami stoji popolnoma relevantna razlaga!

Zamisel, da rdeča barva pomeni ustavitev in zelena pomeni pojdi, se nam zdi popolnoma samoumevna. Že od malih nog so nas učili, da rdeča barva pomeni nevarnost, zelena pa varnost. Toda zakaj so bile te barve izbrane za semaforje? Zakaj niso bile izbrane lepše, prijetnejše, pastelne, ali nevtralne barve?

Kakšna je zgodovina barv?

Pomembno je vedeti, da so pred semaforji za avtomobile obstajali prometni signali za vlake. Železniške družbe so sprva uporabljale rdečo za ustavitev, belo za pojdi in zeleno za previdnost.

Kot si verjetno predstavljaš, so strojevodje naleteli na nekaj težav z belo barvo, ki je pomenila pojdi. Svetlo belo barvo so namreč pogosto zamenjevali za nebesna znamenja (zvezde, luno). Železniška podjetja so sčasoma presedlala na zeleno barvo. In ker jo zlahka ločimo od drugih barv, je rumena postala standard za označevanje, kdaj morajo vlaki nadaljevati previdno.

Ko so začeli postavljati semaforje, je to postal standard. Razen na Japonskem, kjer najdemo popolnoma drugačno barvo signalov.

semafor, barve, rdeča, rumena, zelena, promet
Zakaj ravno rdeča, rumena in zelena?

Zakaj na semaforju rdeča, rumena in zelena?

Rdeča je barva z najdaljšo valovno dolžino. To pomeni, da se med potovanjem skozi zrak molekule razpršijo manj kot pri drugih barvah, zato jo je mogoče videti z večje razdalje.

Rumena ima krajšo valovno dolžino od rdeče, a daljšo od zelene. To pomeni, da je rdeča vidna z največje razdalje, rumena iz srednje in zelena z najkrajše. Rdeča, ki pomeni postanek, izvira iz opozorilnih luči za vlak in ni jasno, ali je bila izbrana na podlagi valovne dolžine, kontrasta proti zeleni ali naravne povezave z rdečimi stvarmi (na primer s krvjo). Lahko gre za kombinacijo vsega trojega!

Verjel ali ne, rumena barva je nekoč pomenila stop, vsaj kar zadeva signalizacijo. V 1900-ih so bili nekateri stop znaki rumeni, ker je bilo pretežko videti rdeč znak na slabo osvetljenem območju. Sčasoma so bili razviti zelo odsevni materiali in rodili so se rdeči stop znaki. Ker je rumena dobro vidna ves čas dneva, so šolska območja in nekateri prometni znaki še danes rumeni.

Ne glede na to, kakšen je razlog za barve na semaforju, ne pozabi na varnost v prometu!

semafor, barve, rdeča, rumena, zelena, promet
Ne glede na barve na semaforju je pomembno, da v prometu ostaneš varen!

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button