Okolje

O plastiki, njenem egu in okoljskem pravu na Pravni fakulteti

Na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru so študenti pripravili pogovor o pravnih vidikih ekoloških problemov in njihovem reševanju na ravni Evropske unije.

Med sodelujočimi na posvetu je bil tudi predsednik ustavnega sodišča Rajko Knez. Poudaril je, da je Slovenija na področju pravne ureditve varstva okolja velik napredek dosegla z vstopom v EU.

Študenti so ob pomoči govorcev predstavili izzive okoljskega prava in primere dobre prakse.

EU je takrat že poznala pravne inštitute, ki so omejevali posege v okolje. Posege vnaprej presojali in omogočali javnosti, da sodeluje pri okoljskem odločanju. Pri nas pa smo se šele z največjimi katastrofami, kot sta bila Černobil in Bhopal. Naučili, da se je treba z okoljem ukvarjati tudi skozi pravo.

Na ravni EU se zakonodaja na področju varovanja okolja še krepi. Svet EU je na primer letos potrdil direktivo, ki omejuje uporabo plastike za enkratno uporabo, da bi tako zmanjšali količino plastičnih odpadkov v Evropi.

Nujno je zmanjševanje odpadkov

Kot primer dobre prakse na tem področju so na Pravni fakulteti predstavili podjetje Plastika Skaza. V podjetju so po besedah vodje raziskav in inovacij Branke Viltužnik naredili še korak naprej od obstoječe zakonodaje. Vsi njihovi materiali so trajnostni, upoštevajo pa tudi, kako je material prišel v podjetje, kako je potoval čez proizvodnjo in kako potuje do končnega kupca. Gledajo tudi na to, kaj se dogaja z izdelkom po koncu njegove življenjske dobe.

Količina odpadkov iz leta v leto narašča, zato je po besedah Irene Bartok iz mariborskega komunalnega podjetja Snaga ključno ozaveščanje javnosti, ne le o odgovornejšem ravnanju z odpadki, ampak tudi o nujnosti zmanjševanja odpada.

Razpravo Plastika in njen ego so priredili študentski svet, društvo študentov in tutorji pravne fakultete ter Evropsko združenje študentov prava (Elsa) ob Dnevu pravne fakultete.

Pbesedah prodekanice za študentska vprašanja Teje Štrukelj so na tak način želele študente opozoriti na aktualnost in zanimivost prava s področja varovanja okolja, hkrati pa izpostaviti aktualna vprašanja s tega področja.

 

 STA
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button