GlasbaKultura

Prozni večer založbe Litera in koncert Mi2: ko proza sreča glasbo

V atriju Lutkovnega gledališča Maribor je potekal Prozni večer, kjer so avtorji založbe Litera predstavili svoje romane, spremljal pa jih je akustični koncert skupine Mi2.

V intimnem vzdušju atrija Lutkovnega gledališča Maribor je potekal Prozni večer, ki ga je v sodelovanju z Lutkovnim gledališčem in MKC Maribor ob svojem 20. jubileju organizirala založba Litera. Dogodek je potekal v sklopu festivala Slovenski dnevi knjige, ki se v Mariboru odvija od 13. do 18. junija.

Na oder so najprej stopili avtorji, katerih dela izdana v založbi Litera so pravkar prispela na knjižne police. Sledila sta jim člana skupine Mi2, ki sta poskrbela za glasbeno obarvan večer. Dogodek sta moderirala Literina urednika Gabriela Babnik in Aljaž Krivec. Slediti bi moral tudi nagovor glavnega urednika založbe Orlanda Uršiča, a se je ta opravičil.

Obiskovalci so se zbrali v atriju Lutkovnega gledališča Maribor, da bi uživali v Proznem večeru.

Literini Literati

Večer je gostil kar tri Literine pisatelje, svojo prisotnost pa je opravičil Vinko Möderndorfer. Kot prvi je svoj roman z naslovom Odred predstavil Lenart Zajc. Roman predstavlja prvi del trilogije in se osredotoča na drugo svetovno vojno, kako se je ta odvijala v Sloveniji in kako je videti skozi oči nekoga, ki je bil rojen dve desetletji po tem, ko se je končala.

Sledila mu je Adriana Kući z romanom Ime mi je Sarajevo. Roman je avtoričin prvi v slovenskem jeziku, saj je rojena v Sarajevu, opisuje pa življenje 16-letne Lane, ki ji vojna kmalu poruši življenje.

Kot zadnja je iz svojega romana z naslovom Punčica brala Anja Radaljac. Roman, ki edini izmed branih ni vojno obarvan, se prične, ko Lilit odkrije paket, katerega vsebina je vse bolj kot prijetna.

Literini literati so prebirali odlomke iz svojih del.

Dva iz Mi2

Dogodek pa sta glasbeno obarvala še Tone Kregar in Jernej Dirnbek – Dimek, člana skupine Mi2. Nujne pesmi so tokrat zvenele v akustičnih tonih. Ob kozarcu vina so se po atriju razlegale vsem znane pesmi, kot so Sladka kot med, letnemu času primeren Lanski sneg, mesec prepozni Zbudi me za 1. maj ter kultna klasika Čista jeba. Da pa bi se držala teme proznega večera, sta glasbenika prav tako brala odlomke iz knjige Mi2 – Pesmarice. Tone Kregar je med drugim tudi avtor spremne besede romana Odred Lenarta Zajca.

Tone Kregar in Jernej Dirnbek – Dimek sta večer še glasbeno obarvala.

Prozni večer je obiskovalce popeljal od soočanja z romani, polni vojne tematike, do prepevanja ob akustični kitari in kozarcu vina. Literatura in glasba sta napolnili atrij Lutkovnega gledališča Maribor in odzvanjali v toplo junijsko noč.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button