IzobraževanjeŠtudentski vodnik

Mariborski študentski vodnik: kako bo študij potekal v 2021/22?

Pretekli meseci so v naša življenja prinesli mnoge spremembe, 1. oktober pa kot stalnica ostaja začetek novega študijskega leta. Študij 2021/2022 bo izgledal nekoliko drugače kot lani. Spet se namreč vračamo v študentske klopi. Preveri, kaj je še novega.

Pred nami je še eno študijsko leto. In ponovno ga bomo začeli, kot smo navajeni, v predavalnicah. To pa bo mogoče ob upoštevanju pogoja PCT in varnostnih ukrepov za zajezitev širjenja COVID-19.

Študij se začenja! Spet nazaj v študentske klopi

Pedagoški proces v 2021/2022 na Univerzi v Mariboru (UM) bo torej ponovno potekal v živo. To se bo spremenilo zgolj v primeru poslabšanja epidemiološke slike in/ali sprejemanja drugačnih vladnih ukrepov. Takrat se bo šolanje spet selilo na zdaj že vsem poznan Microsoft Teams ali v kombinacijo obojega – dejavnosti na daljavo in izvajanja dela pedagoškega procesa v živo. Rektor UM, prof. dr. Zdravko Kačič, pa si obeta, da bomo ob upoštevanju PCT pogojev in varnostnih zdravstvenih ukrepov v predavalnicah preživeli celotno študijsko leto.

študijski proces, mariborski študentski vodnik, študijsko leto, UM, rektor, 2021/2022, Univerza v Mariboru, Microsoft Teams, COVID-19, študent, študenti, samotestiranje, PCT cepljenje, Zdravko Kačič, prof. dr. Zdravko Kačič
K čim boljši epidemiološki sliki in faksu v predavalnici lahko z odgovornim ravnanjem prispevamo tudi študenti.

Več o trenutno aktualnih pogojih PCT, ki so predpogoj za vstop na fakultete in sodelovanje v pedagoškem procesu, lahko prebereš tukaj. Izpolnjevanje pogoja PCT bo preverjeno ob vstopu v prostore visokošolskih zavodov. V primeru, da ne boš izpolnjeval nobenega izmed naštetih pogojev, ti na voljo ostaja samotestiranje. V tem primeru v lekarni prevzameš teste HAG za samotestiranje. Na mesec ti jih pripada pet, saj je potrebno tedensko testiranje.

Kako poteka samotestiranje?

Osebje na vhodu faksa te bo ob izbiri samotestiranja napotilo v prostor, namenjen za samotestiranje študentov. V tem primeru moraš imeti teste za samotestiranje seveda pri sebi. Za namene dokazovanja samotestiranja moraš voditi tudi evidenčni list (tega med drugim najdeš v e-poštnem sporočilu Pedagoški proces 2021/22, ki smo ga vsi študenti UM na študentske e-naslove prejeli 28. septembra), s katerim jamčiš za resničnost rezultatov testov.

študijski proces, mariborski študentski vodnik, študijsko leto, UM, rektor, 2021/2022, Univerza v Mariboru, Microsoft Teams, COVID-19, študent, študenti, samotestiranje, PCT cepljenje, Zdravko Kačič, prof. dr. Zdravko Kačič
Ob neizpolnjevanju pogojev PCT se lahko poslužiš samotestiranja.

In ne pozabi – rezultate teh samotestiranj lahko poleg prostorov fakultete uveljavljaš tudi v prostorih knjižnic, študentskih domov, v UŠC Leona Štuklja itd. Seveda pa moraš kot dokazilo pokazati evidenčni list.

Ne pozabimo na optimalno opcijo – cepljenje

K opciji cepljenja kot orodju za dodatno sproščanje ukrepov v prihodnosti nas dodatno poziva tudi rektor prof. dr. Kačič. Študentom je v letošnjem študijskem letu cepljenje med drugim omogočeno tudi v okviru cepilnih dni v organizaciji UM. Gospod rektor dodaja še, da je “zagotavljanje možnosti izvajanja študijskega procesa v prostorih fakultet naša skupna odgovornost” in poziva, da sledimo vzorom držav, kot sta Švedska in Danska, ki se počasi vračajo v običajno življenje.

… in seveda – osnovni ukrepi za zajezitev širjenja okužb

Ker si vsi želimo čimprejšnjega povratka v normalno življenje, pa seveda ne pozabimo na upoštevanje osnovnih ukrepov za zajezitev širjenja okužb. Zato vestno nosimo maske, vzdržujmo primerno razdaljo in redno razkužujmo roke.

 

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si, Unsplash
ikona snemalec Nejc VEHOVEC

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button