Izobraževanje

Mobilnost kot bazen možnosti in navdiha ter priložnosti za izkušnje

Zavod za Novodobno Izobraževanje (ZNI) se ukvarja z organizacijo Erasmus + mobilnosti, v sklopu katerih gosti kandidate številnih evropskih držav, ki si upajo stopiti iz svoje cone udobja in z udeležitvijo mednarodne mobilnosti dolgoročno investirati v svojo prihodnost. Mobilnosti izvajajo pod okriljem treh ključnih ciljev. V prvi vrsti je priložnost opolnomočenja posameznikov na izbranem profesionalnem področju, skozi neposredno vključenost v mednarodno delovno okolje. Enako pomemben namen mednarodnih izmenjav predstavlja posameznikova rast na osebnem nivoju, skozi bivanje in skoraj popolno sožitje z novo kulturo.

Mednarodna mobilnost je priprava na življenje

Mobilnost ni šola v tradicionalnem smislu. V sebi pa nedvomno skriva številne pedagoške elemente, ki ne učijo le na področju izbranega poklica, temveč služijo tudi kot priprava na samostojno življenje in vključitev v multikulturno družbo. Zavod za Novodobno Izobraževanje deluje v zavedanju, da se svet razvija izredno hitro, ter da je uspešna prilagoditev spremembam ključnega pomena. Udeleženec se znajde med neznanimi obrazi, ki ne govorijo njegovega maternega jezika; znajde se v novi, drugačni kulturi, ki od njega zahteva prilagoditev, fleksibilnost in odgovorno ravnanje. Mednarodna mobilnost je tako celostna priprava na spopadanje s spremembami, ki so nedvomno del vsakega življenjskega cikla.

Zavod za Novodobno Izobraževanje je leta 2005 ustanovila ga. Maja Kumperščak, s pogledom usmerjenim v inkluzivno družbo in povezan svet. Kot tretji pomemben cilj mobilnosti tako ne gre zanemariti vloge združevanja in povezovanja posameznikov ter skupin. Mednarodne izmenjave lahko delujejo kot most med kulturami. Imajo moč podiranja stereotipov in zadržkov, saj skozi spoznavanje novih kultur posameznika vodijo v razumevanje raznolikosti.

Projekt Intervet Western Balkans

V duhu spodbujanja povezane globalne družbe, ter zavzemanja za inkluzivnost in enake možnosti, delovanje Zavoda ni omejeno le na članice Evropske Unije. Letošnje leto se je v sklopu projekta “Intervet Western Balkans” mednarodne izmenjave udeležilo pet skupin kandidatov iz Črne gore, Bosnein Hercegovine, Albanije in Kosova.

zavod za novodobno izobbraževanje, zni, mobilnost, izmenjava
Dijakinje iz Bosne in Hercegovine na podelitvi certifikatov za uspešno zaključeno mobilnost. Od leve proti desni: mentorica skupine Lea Korošec (ZNI), dijakinje Nejra Čelik, Magdalena Zarić, Elma Durmišević, Merdija Hajdarevic, Elma Hodžić, Nermina Ibrišević, spremljevalka skupine Murisa Zilic in dijakinja Hena Đulić.

“Intervet Western Balkans” je eden pomembnejših projektov, saj priložnost udeležbe učne mobilnosti širi tudi izven meja Evropske Unije. S tem krepi prizadevanja za enake možnosti. Projekt vključuje partnerje šestih držav Zahodnega Balkana (Albanijo, Bosno in Hercegovino, Kosovo, Črno goro, Republiko Severno Makedonijo ter Srbijo) in osem partnerjev držav članic Evropslke Unije (Italijo, Belgijo, Nizozemsko, Francijo, Malto, Španijo, Slovenijo in Poljsko).

Implementacija projekta in praska v mariborskih podjetjih

Zavod za Novodobno Izobraževanje gosti kandidate izredno barvitih delovnih področj, zato je v  projekte vsako leto vključenih mnogo uspešnih podjetij v Mariboru in okolici. Tudi projekt “Intervet Western Balkans” v prav vseh aspektih temelji na sodelovanju in medsebojnemu dopolnjevanju. Predstavlja priložnost povezovanja in navezovanja tako osebnih kot profesionalnih stikov, kar ne obobogati le kandidata na delovni praksi, temveč prispeva tudi k promociji in prepoznavnosti vključenih podjetij. Celovito pripomore k poglobitvi družbene povezanosti na globalni ravni.

zavod za novodobno izobbraževanje, zni, mobilnost, izmenjava
Dijakinje Elma Hodžić, Nermina Ibrišević in Hena Đulić iz Bosne in Hercegovine na delovni praksi v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor.

Letošnje leto je v okviru projekta “Intervet WB” delovno prakso v Mariboru opravljalo 45 srednješolcev. Kandidati so bili pred pričetkom prakse v podjetjih najprej vključeni v intenzivni dvodnevni program osebne, delovne in kulturne priprave na mobilnost. Strokovni trening je zajemal delavnico o oblikovanju življenjepisa, pripravo na razgovor v podjetju ter obisk tečaja varnosti pri delu. V sklopu kulturnega programa so kandidati pod vodstvom profesionalnega vodiča odkrivali zanimivosti mesta Maribor, obiskali Muzej narodne osvoboditve Maribor, ter se povzpeli na Mariborsko kočo.

Praksa v Mariboru je marsikateremu udeležencu predstavljala prvo pravo delovno izkušnjo, številnim pa tudi prvo priložnost samostojnega življenja in prvi neposredni stik z drugo kulturo. Z udeležitvijo izmenjave so imeli priložnost odkriti bazen možnosti in navdiha. Projekt jim je omogočil vstop v mednarodno okolje, s tem pa ponudil priložnost odkrivanja novih idej, pogledov in potencialov. Maribor so zapustili samostojnejši, obogateni s številnimi lepimi spomini, novimi prijatelji in nepozabno izkušnjo.

Zavod za Novodobno Izobraževanje / PF
Zavod za Novodobno Izobraževanje

Sorodni članki

Back to top button