Izobraževanje

Potrebuješ motivacijo za študij?

Latinski izraz "movare" pomeni gibati se. Preprosto povedano: motivacija je torej občutek, ki nas "giblje", da naredimo nekaj specifičnega.

Motive opredelimo skozi tri perspektive

1. Motivacija = glava + telo

Ta trditev temelji na piramidi potreb po Maslowu, ki pravi, da si človek prizadeva zadovoljiti vse potrebe, kjer je to mogoče, pri čemer je zadovoljevanje primarnih (osnovnih) potreb vedno prvo. Osnovne potrebe so fiziološke, potrebe po varnosti, po ljubezni in pripadnosti ter po priznavanju. Višje potrebe pa so potrebe po samoaktualizaciji.

Če človek nima zadovoljenih osnovnih potreb, kot so hrana, spanec, socialni stiki, se bo telo uprlo in si prizadevalo, da bi dobilo tisto, kar si zasluži – višje (samoaktualizacijske) potrebe ne bodo glavni cilj.

2. Dva sistema spodbud iz psihologije motivacije

Motivacijska teorija loči dva vira motivacije:

  • notranja (motivacija prihaja od znotraj in dejavnost poteka brez zunanjih spodbud: hobiji, zabava, umetnost …) in
  • zunanja (motivacija prihaja od zunaj: denar, status, diploma …).

3. Dve smeri motivacije

Človek se lahko giblje v smeri dosega cilja ali stran od nezaželenega stanja. S tem dobimo dve smeri motivacije:

  • motivacija izogibanja (stran od prepirov s prijatelji, šefi, izogibamo se slabih povratnih informacij itn.) in
  • motivacija približevanja (človekova dejanja so usmerjena v smeri zadovoljitve zastavljenega cilja).

Obstajajo različne vrste motivacije, vse pa temeljijo na njenih osnovnih predpostavkah:

  • ljudje se po večini sami odločamo, ali sploh, kdaj in v kakšni obliki in intenzivnosti bomo kaj storili (v nasprotnem primeru bi ljudi lahko nadzirali samo od zunaj) in
  • ljudje smo motivirani in se motiviramo, to pa pokažemo prek določenega vedenja.

Torej: motivacija je energija. Energijo nam daje in hkrati jo potrebuje. Premakne nas, da delamo zaradi telesnih in čustvenih potreb ali pa ker naš um želi priti do določenega cilja ali iti stran od neprijetnih stvari.

Motivacija in študij

Kakšen je bil tvoj začetek dneva? Si skočil iz postelje takrat, ko je zazvonila budilka, si se nasmejal obrazu v ogledalu in se razveselil prihajajočega dneva? Ali pa si ob godrnjanju trikrat pritisnil na dremež, slabe volje nato vstal in se spraševal, zakaj si to delaš dan za dnem?

Z motivacijo v času študija je pogosto tako, četudi v bistvu želiš študirati, se učiti in študij zaključiti z nazivom. Če motivacije manjka, je popolnoma vseeno, ali moraš na predavanja, dokončati seminarsko nalogo, se pripravljati na izpit ali je pred tabo še en dan študentskega dela. V vsaki situaciji se pač moraš motivirati, a včasih je to težko.

V trenutkih brez motivacije pomaga misliti pozitivno. Sliši se kot spiritualno modrovanje, a vendar –res pomaga. Misli so mogočne in lahko močno vplivajo na dejanja. Znanstveno dokazano je, da pozitivne misli trajno izboljšajo zadovoljstvo, zdravje in uspešnost.

 

Zveza ŠKIS
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button