Življenjski slog

Poroka z drevesom, metro v 6. nadstropju bloka in vse vmes

Vsaka država ima svoje zakone, tradicije, navade in posebnosti, s katerimi se ločuje od drugih narodov. Zunanjim opazovalcem se zdijo nenavadne, velikokrat tudi čudne. Poglejmo nekaj izmed najbolj zanimivih.

Indijske ženske se poročajo z drevesi

Razlog za to nenavadno tradicijo izvira iz hinduizma. Hindujci verjamejo, da je ljudem, rojenim pod vplivom planeta Mars, usojen nesrečen zakon. Te ljudi imenujejo “manglik”. Na tapeti je predvsem nežnejši spol, saj versko prepričanje uči, da v primeru poroke te ženske slabo vplivajo na zdravje svojih možev. Zato se pred “pravo” poroko najprej poročijo z drevesom, da nanj predajo “Marsov urok”. Po poročni ceremoniji drevo podrejo in zakurijo, novonastali “vdovi” pa je nato dovoljena poroka s človeškim izbrancem.

tradicije, južnokorejski dojenček, država, obvezne volitve, kult majhnih deklic,
Pot do oltarja ni povsod tako preprosta kot pri nas.

Ko na svet prijoka južnokorejski dojenček, šteje eno leto

Novorojenčki v Južni Koreji svoje življenje začnejo s starostjo enega leta. Pa ne samo to – drugega ne dopolnijo na svoj rojstni dan, 365 dni kasneje, temveč na prvi dan luninega novega leta. Če se torej otrok rodi 29. dan 12. meseca po luninem koledarju, bo svoje drugo leto dopolnil na prvi dan naslednjega leta, čeprav bo takrat star šele nekaj dni. V namene izpolnjevanja dokumentov in drugih birokratskih opravkov se južnokorejci vseeno poslužujejo uporabe našega, gregorijanskega koledarja. Ta določa tudi, kdaj začnejo obiskovati šolo in kdaj se lahko poročijo.

“Down under” obvezne volitve

Medtem ko pri nas beležimo rekordno nizke udeležbe volitev in se sprašujemo, če je voliti sploh še smiselno, ponekod te izbire nimajo. V Avstraliji se neudeležba kaznuje z denarno sankcijo. Čeprav ni visoka, kazen ostaja. Na Tanzaniji na primer so leta 2010 kaznovali 6.000 državljanov. Vsak izmed njih je za nesodelovanje na volitvah dobil globo v višini 26 $.

tradicije, južnokorejski dojenček, država, obvezne volitve, kult majhnih deklic,
V Avstraliji se obvezna udeležba na volitvah obrestuje – beležijo več kot 90% obisk.

V Nepalu vlada kult majhnih deklic

V južnoazijski državi Nepal obstaja kult živih boginj Kumari, ki ga sestavljajo majhne deklice. Nepalci namreč verjamejo, da hindujska boginja Taleju na Zemlji deluje skozi deklice, ki jih občasno obsede. Proces iskanja teh, ki naj bi bile reinkarnirano božanstvo, poteka podobno kot iskanje dalajlame. Opravljajo ga menihi in astrologi, ki jih iščejo v kasti Shakya, med domorodci doline Kathmandu. Končno selekcijo nato predstavlja množica strogih ritualov. Izbrana deklica se preseli v palačo, kjer začne sprejemati obiskovalce z darovi. Obdarujejo jo v upanju, da jim darovanje povrne z blagoslovi in pomočjo pri vsakdanjih zagatah.

Kitajski metro, ki pelje skozi stavbo

V kitajskem mestu Chongqing lahko najdemo izjemno netipičen primerek sodobne arhitekturne umetnosti. Postaja enotirnega metroja se nahaja kar v stanovanjski zgradbi. Metro poteka skozi njeno šesto nadstropje. Ta prizor pri opazovalcih sproža različne reakcije, kot navdih pa so objekt uporabili Japonci. Ti so v mestu Osaka zgradili komercialno zgradbo, skozi katero poteka hitra cesta.

 

 DOSTOP.si / SR
 Pixabay

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button