Življenjski slog

Brezskrbno na kolokvije s triki za urjenje spomina

Pomlad je tu – z njo pa tudi kolokviji in izpiti.

Približujejo se kolokviji in izpitno obdobje. Da bo študij zanje čim lažji, smo zate na kup zbrali nekaj trikov, kako si snov čim lažje zapomniti.

Za uspešno učenje mora vsak najti svoj način sprejemanja podatkov.

Ker je učenje za kolokvije in izpite naporen podvig, pri katerem moramo najti svoj način sprejemanja podatkov, smo izbrskali tehnike za lažje pomnjenje t.i. mnemotehnike. To so različni načini učenja, pomnjenja in načini izboljšanja posameznikove sposobnosti pomnjenja. Gorazd Rajnar, direktor Hiše učenosti LOG-UM, jih opiše tako:

»Mnemotehnike temeljijo na vizualizaciji, zvočni podobnosti besed, ritmu in rimah, bolj zapletene pa na uporabi simbolov, asociacij, ustvarjanju izmišljene logične celote ali združevanju.«

Ena od najbolj znanih metod je metoda loci, uporabna predvsem pri pomnjenju velike količine podatkov. Temelji na ustvarjeni palači spomina, za katero je najboljše, da je resničen kraj, ki ga dobro poznamo. V njej si naredimo pot, ob poti pa postavimo podatke, ki si jih moramo zapomniti (shraniti v sobe). Ni potrebno spraviti celotne podatke ampak le simbole, slike, karkoli, kar bo sprožilo spomin.

Zanimivi mnemotehniki sta tudi sistem major in sistem dominic, ki jih poleg drugih najdete na spletni strani Mesto mladih.

 

 mlad.si
 splet (vir)

Sorodni članki

Preberi še
Close
Back to top button