Življenjski slog

Te je strah letenja? Preveri, kateri sedež na letalu je najvarnejši

Koristne informacije za tiste, ki jih je strah letenja! Ko gre za potovanje z letalom, obstaja milijon različnih nasvetov, da bi tvoje potovanje potekalo gladko, od pravil bontona do trikov za pripravo na potovanje. Toda ob tem ne smemo pozabiti na nekaj podobno pomembnega: skrbno izbiro sedeža na letalu.

Ne glede na to, če ti je na letalu ljubše sedeti ob oknu ali ob prehodu, pri izbiri letalskega sedeža običajno razmišljamo o tem, kje se bomo počutili najbolj udobno. Večina ljudi želi običajno sedeti čim bližje začetku letala, da bi lahko po pristanku iz njega lahko čim hitreje izstopili. Če si zaskrbljen letalec, pa je morda potrebno premisliti tudi o tem, kateri sedež na letalu je najboljši iz vidika varnosti. Ugotovitve raziskave te bodo morda presenetile – preveri, kateri sedež izbrati naslednjič.

Torej – kateri sedež na letalu je najvarnejši?

Glede na raziskavo TIME iz leta 2015, ki je preučevala za 35 let podatkov o letalskih nesrečah, so najnižjo stopnjo smrtnosti (28 %) zabeležili pri srednjih sedežih na zadnji strani letala. Druga najvarnejša možnost so bili sedeži ob hodniku na sredini letala, in sicer s 44 % stopnjo smrtnosti. In četudi ljudje običajno ne hrepenijo po teh zadnjih srednjih sedežih, se zdi, da imajo vsaj eno prednost!

letalo
Letala so bolj varna, kot bi si kdo morda mislil (vir).

Ko logično pomisliš, se zdi varnost teh sedežev smiselna. Sedeži na zadnji strani letala so blizu izhodnih vrst, hkrati pa nudijo večjo zaščito pred kakršnimi koli trki, ki najprej zadenejo sprednji del letala. Poleg tega so sedeži zadaj daleč stran od skladišča goriva na sredini letala. Ko si na srednjem sedežu iz obeh strani obkrožen z ljudmi, pa to šteje tudi kot neke vrste odbojnik oz. dodatna zaščita.

Kako varna so sicer letala?

Če bi varnost letal želeli opisati z eno besedo, bi lahko izbrali “izjemno”. Po podatkih FlightRadar24 je bilo leta 2019 po svetu skoraj 70 milijonov letov in samo 287 smrtnih žrtev. In po podatkih ameriškega sveta za nacionalno varnost je verjetnost smrti v letalu približno 1 proti 205.552. Če to primerjamo z možnostjo smrti v avtu (1 proti 102), so lahko te številke koristen opomnik na vsakodnevna tveganja. Hkrati pa se moramo zavedati, da je tveganje letenja z letali razmeroma neverjetno nizko.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button