IzobraževanjeNovice

UM je kupila novo stavbo za Fakulteto za logistiko v Celju

Na rektoratu Univerze v Mariboru so danes podpisali pogodbo, s katero mariborska univerza kupuje nekdanjo stavbo ekonomske šole v Celju. V njej bodo uredili nove prostore za fakulteto za logistiko. S tem bo lahko fakulteta po besedah dekanice Maje Fošner širila tako pedagoško kot raziskovalno dejavnost.

Rektor univerze Zdravko Kačič je pojasnil, da gre za prvi projekt, ki ga bo bodo začeli uresničevati v okviru platforme Innovum, s katero si univerza obeta razvojni preboj. Skupno so zanjo predvideli 126 milijonov evrov evropskih kohezijskih sredstev, za nakup omenjene stavbe v središču Celja bodo namenili 1,6 milijona evrov.

“Po več letih truda, sploh v zadnjih petih letih, smo sedaj na pragu uresničevanja vizije prihodnjega razvoja Univerze v Mariboru. Z nakupom infrastrukture za fakulteto za logistiko v Celju uresničujemo več naših ciljev. Prvi je zagotovo ta, da bo fakulteta s tem prejela infrastrukturo, v kateri bo lahko nadalje razvijala svojo izobraževalno in raziskovalno dejavnost, se še bolj kot do sedaj uspešno vključevala tako v domači prostor, kjer jo zagotovo lahko prepoznamo kot vodilno institucijo na področju logistike, in prav tako dobila veliko možnosti za mednarodno povezovanje in seveda še uspešnejši razvoj raziskovalnega dela,” je povedal rektor.

“Obenem bomo s tem pripomogli k razvoju Mestne občine Celje in krepili regionalni razvoj. Pred nami je sicer še veliko dela, a mislim, da so izpolnjeni vsi pogoji za to, da bomo lahko v naslednjih dveh, treh letih to zgodbo uresničili in omogočili izvajanje dejavnosti fakultete v novih prostorih,” je dodal.

Pomemben korak tudi za urbano podobo v Celju

Pogodbo je podpisal s celjskim županom Matijo Kovačem. “Tudi meni je v veliko veselje, da smo danes po toliko letih dogovorov in skupnih želja prišli do formalnega podpisa prodajne pogodbe za stavbo nekdanje ekonomske šole, ki bo v prihodnjih letih postala nova fakulteta za logistiko. Za Celje ima ta projekt zelo velik pomen, sovpada tudi z nekaterimi drugimi prizadevanji, ki si jih kot občina na tem območju zastavljamo,” je dejal župan.

fakulteta za logistiko
Podpis pogodbe na Univerzi v Mariboru. 

Spomnil je, da je fakulteta za logistiko, ki jo obiskuje okoli 450 študentov, največja visokošolska ustanova v Celju in da s tem pridobiva prostore v središču mesta. “Ta projekt pomeni velik korak v razvoju urbane podobe mesta,” je dejal in pojasnil, da na območju, kjer bo v prihodnje delovala fakulteta, načrtujejo tudi projekt centra urbanih dejavnosti. “To seveda pomeni tudi usklajenost pri časovnici izvedbe del in verjamem, da bomo oboji uspeli zagotoviti gradbeno dovoljenje in dokumentacijo na način, da bomo lahko v letu 2025 sočasno pričeli z urejanjem tega območja,” je povedal.

Končna vrednost projekta še ni znana

Fakulteta je prve študente vpisala leta 2005 in je doslej delovala v najemniških prostorih. Objekt nekdanje ekonomske šole, ki je bil zadnja leta prazen, bo treba celoviti obnoviti, a je po besedah rektorja ugodna okoliščina ta, da je bil prej že namenjen vzgojno-izobraževalni dejavnosti.

Končna vrednost projekta še ni znana. Vrednost nakupa predstavlja po Kačičevih besedah približno tretjino končne cene investicije, izvedba postopkov pa je odvisna tudi od postopkov za črpanje kohezijskih sredstev. “Računamo, da bomo lahko začeli dejansko izvedbo v drugi polovici leta 2024,” je povedal.

fakulteta za logistiko

Današnji podpis pogodbe po navedbah rektorata univerze simbolizira začetek izgradnje kolokacijskega tehnološko-inovacijskega centra, ki bo postal bistvo razvoja slovenske logistike in ikona uspešnega sodelovanja med akademskim svetom in lokalno skupnostjo. “Cilj Univerze v Mariboru je ustvariti prostor, kjer bodo študenti, raziskovalci in industrijski partnerji skupaj razvijali rešitve za izzive sodobne logistike. Center bo odseval globalne trende in potrebe ter postavljal Slovenijo na zemljevid vodilnih sil v logističnih inovacijah,” je poudaril rektor.

STA
UM

Sorodni članki

Back to top button