ZdravjeŽivljenjski slog

Umetnost preklicevanja načrtov

Kako preklicati načrte, da se ne bo nihče izmed vpletenih, niti ti, počutil slabo.

Po napornem dnevu se znajdeš v udobni trenirki, zleknjen v toplo posteljo, s čajem v roki in knjigo v naročju. »Ping«, se oglasi telefon – prijatelj preverja, če današnji načrti še veljajo. Če si iskren, je druženje zadnja stvar, ki jo v tem trenutku potrebuješ.

Naj bo zaradi prenapornega vsakdanjika ali spopadanja z družbeno tesnobnostjo, scenarij mnogi predobro poznamo.

Del problema se skriva v družbenem pritisku ohranjanja živahnega socialnega življenja. Ob vprašanju »Kako si?« izpademo bolje, če odgovorimo »zaposlen«, kot pa »trenutno nimam dela« ali »zdolgočaseno«. Prav tako zaposlenost pogosto povezujemo z efektivnostjo, uspešnostjo, zaželenostjo. In le kdo ne bi bil rad vse to, mar ne?

A s takšnim razmišljanjem pritiskamo sami nase – morali bi se bolj zabavati, več doživljati, trdneje delati. Pritisk še povečujejo družbena omrežja, kjer lahko opazujemo ljudi med njihovimi doživetji, delom, zabavo. Zato preklic načrtov, ko si želimo ali potrebujemo čas zase, v nas vzbuja slabo vest in strah, da ne doživljamo dovolj. Kako se torej umiriti in brez slabe vesti preklicati načrte?

 

Prijateljem iskreno povej, zakaj preklicuješ načrt

Ko se odločimo, da bomo zagotovo preklicali načrt, nas čaka najhujši del: sporočiti to prijateljem. Ob tem se pogosto sramujemo pravih razlogov, zato najdemo izgovore – delo, študijske obveznosti, mrtev ljubljenček, kaj vse smo si že izmislili. Že tako močan občutek slabe vesti tako še poslabšamo z laganjem. Zato poskusi biti čim bolj iskren, tudi če s prijatelji ne želiš deliti vseh podrobnosti. Začutili bodo tvojo iskrenost in tvoja odpoved jih bo manj prizadela. Ne pozabi tudi omeniti, da se veseliš druženja, saj bi sicer lahko mislili, da se jim izogibaš.

 

Razmisli o občutkih, ki so te privedla do odpovedi načrtov

Ob preklicu načrtov lahko nezavedno zapademo v niz očitanja in nezadovoljstva samim s sabo. Temu se lahko izognemo, če pretvorimo čustva, ki so nas privedla do odpovedi , v besede. Zavedno in iskreno se moramo vprašati, kako se počutimo o dogodku, ki smo ga ravnokar odpovedali – o času, lokaciji in ljudeh. Refleksija nam lahko v prihodnje pomaga, da se ne zavežemo načrtom, ki nam na kakršenkoli način ne ustrezajo.

 

Razmisli o tem, kakšni načrti so ti blizu

Ko odpreš iskreno komunikacijo s samim seboj, pa tudi svojimi najbližjimi, se je dobro vprašati še, kakšni načrti pa bi ti bili bližje. Včasih se strinjamo z nečim le zato, ker je sprejeto kot normalno za našo starostno skupino, področje dela ali družbeno ozadje. Pa kaj, če ti kot dvajsetletnemu študentu ne ustreza natrpan klub, kjer poznaš le dva obraza v množici. Postavi sebe na prvo mesto in s prijatelji poišči okolje, kjer se boste vsi prisotni počutili prijetno.

 

Tudi sam bodi razumevajoč, če načrte prekličejo drugi

Če se tudi sam pogosto znajdeš na drugem koncu preklicevanja načrtov, se spomni, da prijateljeva odpoved ni osebna, temveč, da tvoj prijatelj le skrbi za svoje dobro počutje. Daj mu prostor, ki ga potrebuje, a jasno povej, da si mu na voljo, če in ko te bo potreboval.

V popolnem svetu bi že vnaprej vedeli, do katerega načrta nam ne bo prav dosti. A v realnosti se z odporom pogosto soočimo šele v zadnjih minutah. Zato ob odpovedih odpusti sebi, pa tudi bližnjim, ker ne poznate prihodnosti in je največ kar lahko naredite, da se postavite na prvo mesto.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button