ŠportZdravje

Aplikacija SLOfit odrasli kot naslednik Športnovzgojenga kartona

Na Fakulteti za šport so razvili projekt SLOfit odrasli, s katerim želijo javnost vzpodbuditi in motivirati za redno gibanje, zdrav življenjski slog ter s tem k preventivi pred številnimi boleznimi. Prve meritve, s katerimi s pomočjo aplikacije MOJ SLOfit izveš, kakšno je tvoje zdravstveno stanje, bodo začeli v četrtek, 23. septembra 2021..

Fakulteta za šport razvila projekt spremljanja telesne zmogljivosti SLOfit odrasli

“Zadnji dve leti, ob epidemiji covida-19, še intenzivneje spoznavamo, kako pomembno je, da z rednim gibanjem in zdravim življenjskim slogom v vseh starostnih obdobjih poskrbimo za svoje zdravje. Cepivo je del rešitve in ni cepiva za vse bolezni sodobnega časa. Zato je le dvig imunskega sistema dolgoročno najboljša pot do zdravja vsakogar med nami,” so na Fakulteti za šport napisali v sporočilu za medije.

Tako so razvili projekt SLOfit odrasli, ki ponuja brezplačno spremljanje telesne zmogljivosti v vseh življenjskih obdobjih. Projekt so razvijali od začetka epidemije in je nadaljevanje spremljanja telesnih zmogljivosti iz šolskega obdobja, znanih kot Športnovzgojni karton.

Najprej preveri svoje zmogljivosti, nato načrtuj dejavnosti

Program SLOFit odrasli vsebuje dva dela. Prvi del predstavlja meritve, na katerih s pomočjo aplikacije MOJ SLOfit izveš, kakšno je tvoje zdravstveno stanje. Na spletni strani SLOfit navajajo, da so merske naloge sestavljene iz treh sklopov. To so preverjanje zdravstvenega tveganja za izvedbo gibalnih nalog in osnovni sklop, ki vključuje z zdravjem povezano telesno zmogljivost. Na koncu pa še dodatni sklop, ki je z gibalno učinkovitostjo povezana telesna zmogljivost.

V drugem delu pa lahko uporabniki na podlagi meritev z zdravnikom in trenerjem načrtujejo preventivo pred številnimi bolezenskimi stanji. To so npr visok krvni tlak, povečan holesterol, težave z ožiljem, srcem in dihali, zlomi zaradi prenizke kostne mase, bolečinami v križu, depresijo, napadi panike, pa tudi rakavimi obolenji.

Vsem prebivalcem je projekt na voljo brezplačno, prve meritve pa bodo začeli v četrtek, 23. septembra, ko obeležujemo dan slovenskega športa.

STAkrog
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button