Šport

Zakaj bi lahko sankcije na področju športa škodile Putinu?

Svetovno prvenstvo 2018, zimske olimpijske igre 2014, Gazpromovo sponzorstvo Uefe in druga velika tekmovanja so bili dogodki, ki so močno dvignili ugled Rusije in posredno predsednika Vladimirja Putina. Prav sankcije na področju športa lahko njegov ugled tudi močno omajajo, pa so prepričani nekateri mednarodni športni strokovnjaki.

Rusijo kot po tekočem traku izključujejo vse športne zveze

“Šport je imel vedno izjemen vpliv na družbo,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Michael Payne, nekdanji vodja trženja pri Mednarodnem olimpijskem komiteju (Mok). “Športni bojkot Južne Afrike zaradi apartheida je imel verjetno enak ali večji učinek kot gospodarske sankcije pri spremembi politike v tej državi,” je še prepričan Payne.

In šport se je ostro odzval na ruski vojaški vpad v Ukrajino. Evropska nogometna zveza (Uefa) in Mednarodna nogometna zveza Fifa sta Rusijo izključile iz vseh svojih tekmovanj, tako klubskih kot reprezentančnih.

Kaj hitro so pri Mednarodni avtomobilistični zvezi s koledarja SP umaknili dirko formule 1 v Sočiju. Odmevna je bila tudi poteza Mednarodne judo zveze, ki je Vladimirju Putinu preklicala častno članstvo. Tudi Mok je predsedniku Putinu odvzel zlati olimpijski red. Tega so odvzeli tudi podpredsedniku vlade Ruske federacije Dmitriju Černišenku in Dmitriju Kozaku, namestniku vodje kabineta predsedniške administracije Ruske federacije.

Iz vseh tekmovanj v evroligi in evropskem pokalu so izključene tudi ruske košarkarske ekipe. Brez nadaljnjih tekem v najmočnejšem klubskem tekmovanju na stari celini so tako ostali CSKA Moskva, Zenit Sankt Peterburg in Unics Kazan, v evropski ligi pa Kuban Krasnodar.

Posebej na očeh bo v Rusiji tudi hokejsko SP elitne divizije na Finskem, kjer so gostitelji predlagali izključitev Rusije in Belorusije s turnirja.

 

Široka podpora ukrajinskim športnikom

Svoje so pri nasprotovanju vojni dodali tudi nekateri ruski športni zvezdniki, ki so se jasno opredelili proti ruski vojaški agresiji v sosednji državi in opozorili, da v Rusiji ni enoumja.

Na seznamu športnikov, ki zahtevajo konec vojaških spopadov, so teniški zvezdnik Andrej Rubljov, biatlonka Svetlana Smirnova, nogometni veteran Fedor Smolov, hokejski zvezdnik Aleksander Ovečkin in kolesar Pavel Sivakov. “Ruski športniki, ki nagovarjajo svoje navijače doma, bodo dodatno spodbudili prebivalstvo, naj dvomi o dejanjih vodstva v Kremlju in spodkopali lokalno nacionalno podporo vojni,” je še prepričan Payne.

Široko podporo imajo Ukrajina in ukrajinski športniki tudi drugje po svetu. Najbolj vidna so dejanja nogometašev v najmočnejših ligah sveta. Mnogi športniki namenjajo sredstva iz nagradnih skladov kot pomoč Ukrajini, v mnogih državah so pripravljeni ukrajinskim športnikom pomagati pri pripravah ali pa jim celo urediti varno zatočišče v času trajanja vojne.

Češka biatlonska zveza je ekipi Ukrajine po vdoru ruskih sil ponudila neposredno pomoč za športne priprave, pa tudi varno zatočišče za športnike in njihove družine. Enako je storila bolgarska gimnastična zveza. Ukrajinsko reprezentanco v ritmični gimnastiki je povabila, naj pride na priprave v Bolgarijo na stroške njihove zveze.

Kaj ukrepi pomenijo za Putinov položaj?

Hugh Robertson, predsednik britanskega olimpijskega komiteja, je za AFP ocenil, da bi popolna prepoved športa močno vplivala na Putinov položaj doma.

Manj prepričan o odmevnosti športnih ukrepov je Terrence Burns, prav tako nekdanji sodelavec Moka na področju marketinga. Dvomi, “da ljudje v Rusiji vidijo, berejo in slišijo realne novice iz sveta”. “Ne verjamem, da je to uspešno. Vlada v Moskvi bo državo predstavila kot žrtev zarote, ki jo vodijo ZDA in zahod. Gre za preizkušeno prakso še iz sovjetskih časov.”

Burns celo dodaja, da je žalostno, ker bodo zaradi dejanj vlade kaznovani ruski športniki. “Seveda mora Rusija plačati za svoja dejanja, na žalost pa to vključuje tudi šport. Veliko nas je verjelo, da se bodo razmere z olimpijskimi igrami in nogometnim svetovnim prvenstvom spremenile, da se bodo odprle nove poti napredka in liberalizacije, a smo se motili.”

Robertson pa odgovarja, da bi bilo moralno nepredstavljivo, da ruski športniki mirno še naprej nastopajo na tekmovanjih, medtem ko je to ukrajinskim onemogočeno. Nekatere športnike so v Ukrajini celo vpoklicali v vojsko za obrambo domovine.

“Ruska invazija na Ukrajino bo vplivala na šport. A ta bo nosil neizmerno večje posledice, če ne bo ukrepal,” je še prepričan Robertson.

STA
Pexels

Sorodni članki

Back to top button