Šport

Čez vikend se bo na slovenskem prazniku v Planici poslovil Peter Prevc

Konec tedna se bo v Planici končala 45. sezona svetovnega pokala v smučarskih skokih, katere skupni zmagovalec je že znan. Veliki kristalni globus je osvojil Avstrijec Stefan Kraft. Organizatorji finala pričakujejo polno dolino pod Poncami, še zlasti na nedeljskem tekmovalnem slovesu Petra Prevca, odločalo pa se bo tudi o prvem letalcu sezone.

Planica bo to zimo prvič doslej na mali skakalnici (HS-102) gostila tudi finale ženske sezone, v kateri je skupno zmago že na minulih poletih v Vikersundu potrdila 19-letna Slovenka Nika Prevc. Zadnja tekma ženske sezone bo v četrtek ob 17. uri.

“Za to smo si močno prizadevali in nas veseli, da nam je uspelo. A že za prihodnjo sezono si želimo, da bi tudi skakalke sezono končale na letalnici. Sploh v luči leta 2028, ko si želimo spet gostiti svetovno prvenstvo v smučarskih poletih, vendar za oba spola hkrati,” je dejal generalni sekretar organizacijskega odbora Tomaž Šušteršič.

Dogajanje v dolini pod Poncami pa se je začelo že v danes, ko so uspešno preizkusili letalnico bratov Gorišek. Prvi se je po zaletišču spustil Rok Tarman.

Dolhar z ekipo dobil novo ledeno smučino

Po težavah z zaletno smučino v zadnjih dveh sezonah zaradi spomladanskih temperatur so organizatorji letos le posegli po novosti. “Situacija je pod kontrolo,” je zatrdil vodja tekmovanja Aljoša Dolhar: “Delamo po načrtu, snega na letalnici je dovolj. Za to smo pravočasno poskrbeli ob nekaj hladnejših vikendih.”

Kot največjo novost in obenem neznanko je Dolhar po lanskih težavah s taljenjem snega izpostavil novo ledeno smučino. “To je tudi za nas največja neznanka, saj je še nismo imeli priložnosti preizkusiti. Ta nam bo, upajmo, zmanjšala težave s smučino zaradi spomladanskih temperatur,” je dodal vodja tekmovanja.

Za konec sezone pred domačimi navijači v boj devet Slovencev

Na zadnjem dejanju skakalne sezone bo predvidoma nastopilo devet slovenskih letalcev, poleg Petra Prevca, ki je med norveško turnejo pristal na antibiotikih, in Lovra Kosa, ki je prav tako zbolel, še Anže Lanišek, Timi Zajc, Domen Prevc, Žiga Jelar, Žak Mogel, Maksim Bartolj in Matija Vidic.

Kot so zatrdili pri Smučarskih zvezi Slovenije, ni nobene nevarnosti, da Peter Prevc kljub težavam z zdravjem ne bi nastopil v Planici, kjer bo tudi končal uspešno kariero. Selektor Robert Hrgota je razkril, da je bil kapetan ekipe že na tekmah v Vikersundu na antibiotikih, pa je vseeno poletel do 243,5 metra. Težave z zdravjem pa ima tudi Kos, ki je med potjo domov z norveške turneje dobil vročino in bo pred finalom sezone prav tako potreboval kakšen dan počitka več.

“Najbrž ju je zdelal naporen ritem tekem in potovanja. Ni tako hudo, da bi bila pod vprašajem za finale sezone pred domačimi navijači. Za dodaten počitek smo se odločili bolj preventivno, da bosta oba res nared za zadnje izzive sezone oziroma kariere. Na letalnici ni prostora za napake, tam moraš biti stoodstoten,” je poudaril Hrgota. Ta od vseh varovancev prihajajoči podaljšan konec tedna pričakuje dolge polete in bitko z Nemci za drugo mesto v pokalu narodov.

Boj za mali globus še odprt

Kraft je že v Vikersundu predčasno slavil skupno zmago sezone, saj ga njegov do tedaj najbližji zasledovalec, zmagovalec novoletne turneje Japonec Ryoyu Kobayashi ne more več ujeti. To je bil za Krafta po sezonah 2016/17 in 2019/20 še tretji veliki kristalni globus v karieri.

Kraft je tudi najboljši v točkovanju poletov v boju za mali kristalni globus, ki ga je osvojil že lani v Planici. Tudi letos mu pred zadnjima dvema tekmama kaže najbolje, vendar ima izzivalce zlasti v slovenski reprezentanci. Pred najbližjimi zasledovalci ima Kraft (340 točk) sicer 91 točk naskoka.

Sledijo mu rojak Daniel Huber (294), Zajc (246), Peter Prevc (241) in Domen Prevc (176).

V nedeljo slovo dolgoletnega kapetana Petra Prevca

Potem ko je Peter Prevc lanski finale v Planici spremljal s kavča, saj se njegove “rane” po padcu na lanskem svetovnem prvenstvu še niso zacelile, bo tokrat pred domačimi navijači končal dolgoletno kariero. Kljub težavam z zdravjem bojazni, da ga ne bi bilo na vrhu zaletišča, ni.

“Mislim, da bo vsa Planica jokala,” slovo od skakanja pričakuje 31-letni dolgoletni kapetan reprezentance.

Program prireditve bo tradicionalen

Poleg tekmovalnega programa, ki za skakalce ostaja praktično enak kot minula leta, v sredo (danes) preizkus letalnice, v četrtek kvalifikacije, od petka do nedelje pa sledijo še zadnje tri tekme sezone, prireditelji obljubljajo tudi bogat spremljevalni program z glasbenimi skupinami.

Četrtek je tradicionalno v Planici dan otrok, ko bo Zavarovalnica Triglav, ki je s smučarskimi skoki povezana že šest desetletij, tudi letos na ogled pripeljala okoli 4000 otrok s spremljevalci. Kot novost pa je ta dan na sporedu tudi ženska finalna tekma sezone na srednji skakalnici, po kateri bo Slovenka Nika Prevc prejela prisluženi veliki kristalni globus za skupno zmago.

V petek je popoldan na urniku prva moška tekma planiškega sporeda, v soboto ekipna, v nedeljo pa zadnja tekma najboljših 30 skakalcev sezone.

V času finala sezone, v četrtek in petek, bo v klubu Planica tudi poslovna konferenca Slovenija – Poljska v organizaciji Spirita, ki se je bosta udeležila tudi slovenska predsednica Nataša Pirc Musar in poljski predsednik Andrzej Duda. Isti dan je na sporedu tudi Mastercardova konferenca, v petek v Kranjski Gori pa sledita še poslovni forum SlovenijaKosovo in investicijska konferenca Investirajmo v Ukrajino.

“Vstopnice se dobro prodajajo, bodo pa na voljo tudi na prizorišču samem. Planica lahko sprejme od 30 do 35 tisoč obiskovalcev na dan,” je zatrdil generalni sekretar OK Planica, Tomaž Šušteršič. Lanska izvedba je v štirih dneh pod Ponce privabila 57.000 gledalcev.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button