Okolje

Tekstilni odpadki so iz mode: začenja se evropski teden zmanjševanja odpadkov

Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki bo letos potekal med 19. in 27. novembrom, je največji in najuglednejši okoljevarstveni projekt v EU na področju ozaveščanja o zmanjševanju količine odpadkov.

Letošnji evropski teden zmanjševanja odpadkov poteka pod sloganom Tekstilni odpadki so iz mode. V Evropi je tekstilna industrija poleg živilske industrije, gospodinjstev in prometa med največjimi onesnaževalci okolja. Ob tej priložnosti predstavljamo nekaj statističnih podatkov na to temo.

V Sloveniji je leta 2021 nastalo okoli 10.000 ton odpadkov iz tekstila.

Za izdelavo ene majice s kratkimi rokavi se porabi 2.700 litrov vode (vir: EPRS). Toliko pitne vode spije človek v dveh letih in pol.

V EU na leto proizvedemo okoli 2 mio. ton odpadkov iz tekstila, največ v Italiji (20 odstotkov vseh). Vir: Eurostat

V Sloveniji je leta 2021 nastalo približno 10.000 ton odpadkov iz tekstila. Dodatnih 3.000 ton smo uvozili, 4.000 ton pa izvozili.

Reciklirali smo skoraj dve tretjini predelanih odpadkov iz tekstila in pri tem proizvedli 6.000 ton uporabnih snovi, kot so tekstil, usnje in različna vlakna, ki se uporabljajo kot izolacijski materiali in talne obloge ter v oblačilni industriji.

Na odlagališča smo pripeljali manj kot 2 % odpadkov iz tekstila, od tega največ odpadnih obdelanih tekstilnih vlaken.

o-STA
o-STA

Sorodni članki

Back to top button