NovicePotovanje

Most v Baltimoru zgrmel v vodo po trčenju s tovorno ladjo

Zgodaj zjutraj po lokalnem času se je več kot 2600 metrov dolg cestni most v ameriškem Baltimoru zrušil, ko je v podporni steber trčila kontejnerska ladja, so navedli pristojni organi ameriške zvezne države Maryland. Po navedbah ameriških medijev je pri tem v vodo padlo več vozil. Obsežna reševalna akcija je v teku, za zdaj ni uradnih poročil o žrtvah.

Štiripasovni most Francis Scott Key Bridge se je delno porušil okoli 1.30 po lokalnem času. Kot je razvidno iz posnetkov nesreče, ki so bili v živo predvajani na Youtubu, je kontejnerska ladja “Dali” zadela enega od podpornih stebrov.

Po trčenju je ladja zagorela. Plula je pod singapursko zastavo in je po poročanju The New York Times komaj začela s svojim 27-dnevnim potovanjem. Na poti, ki bi se zaključila na Šrilanki, je bila pičlih 30 minut.

Skupina Synergy Marine, LSEG, ki upravlja ladjo, je sporočila, da so vsi člani posadke na varnem in da ni poročil o kakršnihkoli poškodbah. Vzrok za trčenje še ni znan.

Na mostu naj bi bilo po informacijah Baltimorske policije v času nesreče več vozil, ki so popadala v vodo.  Gasilci so sporočili, da je po njihovih podatkih v reko morda padlo do 20 ljudi, nekaj naj bi bilo tudi mrtvih. Kevin Cartwright iz gasilske službe v Baltimoru je dodal, da je bila med vozili verjetno tudi večja prikolica, iz katere morda izteka dizelsko gorivo. Na območju poteka obsežna reševalna akcija pristojnih in prostovoljnih služb.

Leta 2023 je most v Baltimoru prepeljal 12,4 milijone komercialnih in potniških vozil, leta 1977, ko je bil zgrajen, pa je stal 141 milijonov dolarjev (kar bi danes zneslo 735 milijonov).

STA, NYT
Posnetek zaslona iz Youtube

Sorodni članki

Back to top button