NoviceŠport

Kako so se na rusko invazijo odzvali športniki in športne zveze?

Ob napadu Rusije na Ukrajino se vedno več športnih zvez in športnikov odloča za bojkot tekmovanj v Rusiji. Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach je pred dnevi pozval mednarodne športne zveze k bojkotu tekmovanj v Rusiji in Belorusiji. Temu pozivu so se pridružili tudi pri Olimpijskem komiteju Slovenije (OKS), ki panožne športne zveze pozivajo, da se slovenski športniki do nadaljnjega ne udeležujejo tekmovanj v Rusiji in Belorusiji.

Invazija je močno zaznamovala nogomet

Mednarodna nogometna zveza Fifa se je odločila, da na ruskih tleh ne bo nobene mednarodne nogometne tekme. Ruska reprezentanca bo morala svoje tekme igrati na nevtralnem ozemlju brez gledalcev, tekmovala pa bo pod nazivom Nogometna zveza Rusije. Fifa je sicer prejela številne pozive, naj Rusiji prepove nastopiti na svetovnem prvenstvu letos v Katarju. Poljska, Švedska in Češka so že napovedale, da z Rusi naslednji mesec ne bodo odigrale dodatnih kvalifikacij za mundial.

V nedeljo, 27. februarja, je potekal tudi finale angleškega ligaškega pokala. Po streljanju enajstmetrovk je Liverpool z 11:10 ugnal Chelsea. Dvoboj je nosil tudi jasno sporočilo glede vojaške invazije na ukrajinsko ozemlje. Zdaj že nekdanji izvršni vodja Chelseaja Rus Roman Abramovič je v zadnjih dneh predal vajeti kluba, sicer pa ostaja lastnik. Abramovič je to potezo povlekel po pozivih v parlamentu, naj ruskim oligarhom odvzamejo premoženje.

Uefa rešila ujete nogometaše iz Ukrajine

Sankcije proti Rusiji pa je sprejela tudi Evropska nogometna zveza (Uefa). Vse bližje je prekinitvi pokroviteljske pogodbe z ruskim plinskim gigantom Gazpromom, ki je glavni sponzor lige prvakov, njegov vložek pa je ocenjen na 100 milijonov evrov. Tudi Schalke in Manchester United sta se odločila prekiniti sodelovanje s svojimi ruskimi sponzorji. Uefa je tudi že prestavila finale letošnje lige prvakov iz Sankt Peterburga v Pariz.

Kot je v pogovoru za Delo sporočil predsednik Aleksander Čeferin, je bilo v Kijevu ujetih 57 tujih nogometašev. Te so v sobotnih (26. februarja) večernih urah s posebnim prevozom prepeljali do romunske meje. Iz poročila ni jasno, koliko jih je bilo prepeljanih iz Ukrajine.

Po iskanju pomoči pri evropskih vladah je prvi mož evropskega nogometa pomoč našel neposredno pri Ukrajinski nogometni zvezi. Ta je zagotovila dva avtobusa, ki sta nogometaše prevzela in jih odpeljala do železniške postaje. Ob 16.50 so se vkrcali na vlak za Romunijo.

Svetovno prvenstvo v odbojki zaenkrat ostaja v Rusiji

Kljub temu pa je Odbojkarska zveza Slovenije (OZS) sporočila, da moške reprezentance na svetovno prvenstvo ne bo poslala, če bo prvenstvo potekalo v Rusiji. SP je predvideno med 26. avgustom in 11. septembrom. Izmed držav članic Evropske odbojkarske konfederacije (CEV) sta se enako že odločili Poljska in Francija.

Vodstvo Mednarodne odbojkarske zveze (FIVB) je še v petek, 25. februarja, potrdilo, da Rusija ostaja gostiteljica letošnjega svetovnega prvenstva za moške. Bo pa za turnirja lige narodov za odbojkarje in odbojkarice, ki bi ju morala junija oz. julija gostiti ruska Ufa in Kemerovo, poiskala druga organizatorja.

Putin je ostal brez naziva častnega predsednika krovne federacije za judo

Mednarodna judo zveza (IJF) je v luči nedavnih dogodkov ruskemu predsedniku države Vladimirju Putinu začasno odvzela status častnega predsednika in ambasadorja krovne svetovne federacije za judo. Putin, ki ima v judu črn pas, je naziv častnega predsednika zveze prejel leta 2008. Odpovedali so tudi grand slam v judu, ki bi moral biti v Kazanu.

Mednarodna smučarska zveza (Fis) je odpovedala vse tekme za svetovni pokal v smučarskem krosu, akrobatskih skokih, smučarskih skokih in smučarskem teku, ki so bile ob koncu sezone 2021/22 predvidene v Rusiji. Prav tako je izvedbo velike nagrade Rusije v Sočiju odpovedalo vodstvo formule 1.So pa nastope na tekmah svetovnega pokala odpovedali ruski bitalonci sami. Odločitev MOK, da bi tekmovali pod nevtralno zastavo, se jim zdi nezakonita, nerazumna in nesprejemljiva. Zato se je Ruska biatlonska zveza zagotovitve varnosti tekmovalcev odločila, da ne bodo tekmovali.

Sankcije je sprejela tudi Evropska radiodifuzna zveza (EBU). Rusija ne bo smela sodelovati na letošnji Evroviziji, ki bo maja potekala v Torinu. EBU je sprva menila, da invazija Rusije na Ukrajino ne bo vplivala na glasbeno tekmovanje, a si je premislila.

STA
Pexels

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button