Bivanje

Še danes možen vpis v študentske domove, obstajajo pa alternative

Danes se izteče rok za oddajo prošnje za sprejem in podaljšanje subvencioniranega bivanja študentov v prihodnjem šolskem letu.

Študentje in dijaki morajo vlogo za bivanje v študentskem domu oddati na spletnem portalu eVŠ. Rok velja tudi za tiste, ki bodo opravljali maturo v jesenskem roku oz. se bodo na študij vpisali v jesenskem roku. Skupno je razpisanih 11.569 mest.

V študijskem letu 2020/2021 je razpisanih 11.569 mest za subvencionirano bivanje študentov. Za sprejem je predvidenih 4175 mest ter 7340 mest za podaljšanje bivanja. 27 mest pa je namenjenih študentom s priznano mednarodno zaščito.

Višina subvencije za bivanje v novem študijskem letu v javnih dijaških, dijaško študentskih in študentskih domovih znaša 21,5 evra. V zasebnih študentskih domovih in pri zasebnikih pa 32 evrov. Cenzus za prejem subvencije pa je 2630,76 evra bruto mesečno na družinskega člana lani.

Prednostni seznam študentov za vselitve bo objavljen 16. septembra na spletnih straneh študentskih domov. Na domači naslov bodo študenti prejeli odločbo, tej pa bo sledilo še vabilo na vselitev. Na uvrstitev med drugim vpliva materialni položaj družine študenta, oddaljenost študija od kraja stalnega prebivališča in morebiten težak socialen ali zdravstveni položaj.

Drugi prijavni rok bo potekal od 20. do 28. avgusta.

Podatki o še prostih mestih bodo objavljeni na spletnem portalu eVŠ in na spletnih straneh visokošolskih zavodov 19. avgusta.

Alternativa je tudi Kamrica

vpis v študentske domove, Kamrica, subvencionirano bivanje, bivanje v študentskem domu, višina subvencije, prednostni seznam, Maribor, Ljubljana, UM, UL, študentski domovi Maribor, študentski domovi Ljubljana,

V kolikor dijak ali študente ne bo sprejet v študentski dom pa ima na voljo katero izmed mnogih alternativ za bivanje. Med drugim tudi brezplačna borza študentskih sob in stanovanj Kamrica, ki je že več kot petnajst let gosti eno največjih tovrstnih baz v Sloveniji. Kamrico gosti portal Dostop.si in pred leti so jo ustanovili Študentska organizacija Univerze v Mariboru (ŠOUM), Študentski servis Maribor in Zavodi PIP. Slednji omogoča brezplačno pravno pomoč tako za najemnike, kot tudi za najemodajalce. Po dogovoru posredujejo pri sklepanju najemnih razmerij, pripravijo najemno pogodbo in pomagajo v primeru spora.

Vse informacije o brezplačni posredovalnici sob je mogoče dobiti na telefonski številki 02 234 21 35, na elektronskem naslovu kamrica@dostop.si ter preko spletne strani Kamrica, kjer se ni potrebno registrirati za podrobnejši ogled prostih sob.

 

 STA, DOSTOP.si
 arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button