Izobraževanje

Participacija mladih na EU volitvah

Kako želimo biti zastopani na evropskem političnem parketu v prihodnjih petih letih?

Evropsko unijo (EU) v letu 2019 čakajo pomembne spremembe. Prihodnjo pomlad, natančneje med 23. in 26. majem, se bodo na volišča podali državljani EU. S svojimi glasovi bodo na novo premešali evropski parlament ter izrazili svoje mnenje.

Kar 70 % zakonodaje sprejete na evropski ravni se implementira v nacionalne zakonodaje, zato izidi volitev v evropski parlament pomembno vplivajo na življenja vseh državljanov EU. Vpliv evropske politike se odraža v vsakdanjih stvareh – prosto prehajanje državnih mej, poenostavljeno spletno nakupovanje – odprava geoblokiranja, poenotenje cen roaminga po Evropi, enotni polnilci za telefone, možnosti izobraževanja v tujini.

O vplivu evropske politike in pomenu udeležbe na prihajajočih volitvah, je tekla razprava z dijaki Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor. Raziskave kažejo, da so mladih naklonjeni EU, vendar pa se to nujno ne odraža v njihovi udeležbi na volitvah. Zadnjih evropskih volitev, ki so potekale v letu 2014 so se v najmanjšem številu udeležili prav mladi.

V razpravi smo izpostavili nekatere aktualne teme s katerimi se ukvarja Evropski parlament in odločitve, ki jih sprejema in ki na različne načine vplivajo naše vsakodnevno življenje: zmanjšanje uporabe plastike, spletno nakupovanje, podnebne spremembe, trajnostna mobilnost …

Mladi so razpravljali o razlogih zakaj se je volitev vredno udeležiti. Izpostavili so, da lahko tako izrazijo svoje mnenje, naredijo spremembe in poskrbijo za boljšo prihodnost. Želijo si, da jih evropski poslanci ne bi samo poslušali, ampak tudi slišali.

Razprava je bila namenjena tudi razmišljanju o predlogih kako povečati volilno udeležbo med mladimi. Pri čemer menijo, da bi mlade k večji udeležbi spodbudile bonitete v obliki nižjih davkov, e-volitve, volitve s pomočjo mobilnih naprav, spletni kuponi in nagrade za glasovanje, motivacijske spletne kampanje – videi na Youtube.

Razprava »Participacija mladih na EU volitvah«, je četrta razprava z mladimi v okviru projekta »iDebate«, ki ga izvaja Zavod PIP in šest mednarodnih partnerjev v okviru programa Evropa za državljane EU.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGBrigita HORVAT
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=660Zavod PIP

Sorodni članki

Back to top button