Življenjski slog

Novoletne zaobljube: 5 znanstveno dokazanih načinov, kako se jih držati

Leto 2020 je tu in spet je čas za sprejemanje novih novoletnih zaobljub. Vse, kar smo čez leto prelagali na stran, bomo zdaj uresničili. Postali bomo aktivnejši, naučili se bomo francoščine in začeli z varčevanjem denarja. Kako se novoletnih zaobljub lahko držimo s pomočjo znanosti?

Čeprav vsako leto sprejmemo razne novoletne zaobljube, se jih le redko držimo. Na začetku smo polni elana in volje do spremembe življenjskega sloga, statistični podatki pa kažejo, da se zaobljub običajno ne držimo. Samo okoli 12 % ljudi, ki sprejmejo razne novoletne zaobljube, doseže zastavljen cilj.

Zakaj nam ne uspe? Zato ker ne uporabljamo pomoči, ki nam jo ponuja znanost. S pomočjo psihologije se lahko letos učinkoviteje lotimo uresničevanja zadanih ciljev. Poglej si pet nasvetov, ki jih podpirajo psihološki izsledki in kako jih lahko uporabiš pri svojih zaobljubah na primeru zaobljube o telesni aktivnosti.

1. Ne zavezuj se cilju, temveč določenemu vedenju

Raziskave ugotavljajo, da bolj specifično kot je vedenje, ki se mu zavezujemo, večje so možnosti za uspeh. Razmisliti moraš točno kdaj, kje in kako boš dosegel svoj cilj. V svoje urnike lahko točno časovno uvrstimo aktivnosti, ki nam bodo pomagale pri doseganju tega cilja. Tako opredelimo kdaj, dodamo kaj konkretno bomo storili in kako bomo to dosegli.

novo leto, znanost, raziskave, uspeh, cilj, novoletna zaobljuba, motiviranost, psihologija, načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih
Ne obotavljaj se in z doseganjem svojega cilja začni zdaj.

Primer: Namesto da si zastaviš cilj da boš “več telovadil”, se zaveži k temu, da boš ob ponedeljkih zjutraj hodil na fitnes in ob sredah na faks odhajal izključno peš.

2. Cilj razdeli na več majhnih ciljev

Glavni razlog, da ne dosežemo našega cilja je običajno to, da je cilj nerealen. Raziskave kažejo, da je verjetnost, da cilje dosežemo večja, če izberemo manjše in bolj izvedljive cilje. Tako postanejo cilji manj zastrašujoči, hkrati pa nam doseganje sprotnih ciljev daje motivacijo za naprej.

Primer: Zaobljubo, da boš telovadil trikrat na teden dosezi tako, da v januarju začneš s telovadbo enkrat tedensko, februarja pogostost povečaš na dvakrat tedensko in nato od marca naprej telovadiš trikrat. Tako boš sproti dosegal majhne cilje, motiviranost pa bo ostala visoka.

3. Novoletne zaobljube sprejmi s prijateljem

Človeška psihologija uči, da smo ljudje družabna bitja in radi počnemo, kar se od nas pričakuje – v skladu z družbenimi normami. Še posebej pa ne maramo razočarati ljudi, ki so nam blizu. Kakršnakoli je torej tvoja zaobljuba, vprašaj prijatelja, če jo želi izpolniti s tabo.

Primer: Prijatelja povabi na vsakotedenski sprehod ob ponedeljkih po faksu.

novo leto, znanost, raziskave, uspeh, cilj, novoletna zaobljuba, motiviranost, psihologija, načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih
V družbi je vse lažje, tudi doseganje novoletnih zaobljub.

4. Nagrajuj se tudi odznotraj

Notranje nagrajevanje pravimo tistemu, ob katerem se dobro počutimo, ker smo nekaj dosegli (nasprotje je zunanje nagrajevanje, pri katerem se dobro počutimo, ker smo nekaj pridobili).

Primer: Bodi pozoren na to, kako dobro se počutiš po vsaki vadbi. Na ta občutek se spomni prihodnjič, ko se boš pred vadbo moral motivirati. Manj pozornosti posvečaj številu izgubljenih kilogramov, saj je to zunanja nagrada, ki je ne obvladuješ popolnoma.

5. Ustvari načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih

To zajema razmišljanje o vseh situacijah, kjer doseganje cilja ne bo realna opcija. Zato moraš imeti oblikovan načrt ukrepov ob nepredvidljivih dogodkih. Razmisli o vseh situacijah, ki bi ti lahko preprečile doseganje zadanega cilja in vnaprej premisli o tem, kako situacije rešiti.

Primer: Če veš, da si ob dnevih, ko ves dan preživiš v postelji, zelo len, opravi vadbo takoj zjutraj in za počitek izkoristi preostanek dneva.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button