Kultura

Ožuljeni jeziki nabrušeni za novo slam sezono in državno prvenstvo

Sodni stolp je včeraj gostil mariborski predizbor v slam poeziji, ki je dvema finalistoma priboril vstopnici za državno prvenstvo v Kranju. Jeziki so bili nabrušeni, poezija pripravljena.

Sodni stolp je včeraj gostil novo tekmovanje v slam poeziji, ki pa je letos prav tako otvorilo slam sezono v Mariboru. Šest nabrušenih jezikov se je pred žirijo pomerilo s svojimi avtorskimi deli, ki so obsegala široke tematike, od aktualnih pa vse tam do sira. Zmagovalec dogodka si je priboril letalsko karto na državno prvenstvo v Kranju.

Predizbor v Mariboru je potekal v Sodnem stolpu in je prav tako otvoril mariborsko slam sezono.

Slam na slam, palača

Slam poezija je v Mariboru sicer dokaj mlada, a si je kaj hitro izborila svoje mesto v štajerski prestolnici. Na sceni pod okriljem MKC Maribora delujejo Slam zverine, ki so svojo poezijo pripeljale vse do prvih tekmovanj in vse do prvega Ožuljenega jezika. Tekmovanje je dalo prostor vsem nadobudnim slam poetom, da se izkažejo in svojo poezijo postavijo na oder. In vse ostalo je zgodovina.

Številni mladi slam talenti so prišli delit svojo poezijo in se potegovat za nastop na državnem prvenstvu v Kranju.

Eno letalsko vozovnico v Kranj, prosim!

Tokratni Ožuljeni jezik je služil kot mariborski predizbor za državno prvenstvo. Zmagovalca sta si prislamala letalski vstopnici, ki ju bosta popeljali v finale državnega prvenstva v Kranju. Tam ju seveda čaka še nadaljnji boj s kar desetimi zmagovalci predizborov po vsej Sloveniji. O usodi šestih tekmovalcev je odločala strokovna žirija, ki so jo sestavljali Tonja Jelen, pesna in literarna kritičarka, pisatelj Tomo Podstenšek ter Ajda Strajnar, literarna kritičarka in urednica revije Liter jezika. Na pomoč pa sta jim priskočila tudi žiranta, ki sta bila izbrana med obiskovalci. O končnem zmagovalcu je odločal aplavz celotnega občinstva.

Žirija je iz kroga v krog točkovala nastope poetov, v finale (in v Kranj) pa sta se uspela priboriti dva finalista.

Pripravite svoje jezike

Kako so si tekmovalci pravzaprav sploh lahko prislamali zmago? Tekmovanje je potekalo v treh krogih, vsak tekmovalec pa je moral pripraviti tri pesmi. Ob koncu kroga so se točke strokovne in nestrokovne žirije seštele. Tekmovalca z najmanj točkami sta izpadla, ostali pa so napredovali v naslednji krog. Da pa ne bi bilo preveč preprosto, so imeli tekmovalci časovno omejitev treh minut, zaželjeno pa je bilo, da se pesmi govorijo brez teksta. Kdor pa je tekst imel pred seboj, si je prislužil minus točke in čepico s propelerjem.

O zmagovalcu je odločal aplavz občinstva, ki je za poeta večera okronal Mišela Ristova.

Najpomembnejši, kadar sem nepomemben

Tekmovanje je na koncu dobilo dva zmagovalca, ki sta si prislužila svoji letalski karti v Kranj: Matica Ačka in Mišela Ristova. O končnem slam zmagovalcu je odločal aplavz, ki je za ultimativno slam zverino izbral Mišela Ristova. Obema so bile podeljene tudi praktične nagrade.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button