Kultura

25. marec: sprva rimski praznik boginje Kibele, nato Pomladanska Marija

V Sloveniji je marec že tradicionalno v znamenju žensk. Po mednarodnem dnevu žensk, 8. marcu, je 25. marec pri nas tudi materinski dan.

25. marca so praznovali obredje v čast boginji Kibeli

Po navedbah raziskovalcev je bil 25. marec sprva Kristusov praznik, na katerega so se spominjali tako Kristusovega spočetja kot tudi križanja. V začetku 8. stoletja pa se je pridružilo in kmalu prevladalo obeleževanje spomina na angelovo oznanjenje Mariji, da bo rodila Božjega sina.

Na ta dan se je začelo novo leto, saj je bilo povezano z začetkom pomladi, praznik pa so poimenovali Pomladanska Marija. Cerkev je s tem praznikom prekrila predkrščansko obredje, s katerim so v stari Grčiji častili boginjo Kibelo, medtem ko je bila v starem Rimu znana kot magna mater oz. v prevodu kot velika mati. Ko so Rimljani zavladali v Sredozemlju, so romanizirane oblike Kibelinega kulta razširili po vsem cesarstvu.

Ker pomladanska Marija skoraj sovpada s pomladanskim enakonočjem, so prazniku na območju Kamnika rekli žemnahti, kar je popačenka nemškega izraza za enakonočje Ebennacht. Različne popačenke te nemške besede so znane tudi ponekod drugod.

Na območju Idrije je bil to dan, ko so kmetje želeli z blagoslovi pospešiti rast posevkov. Ponekod so z blagoslovljeno vodo pokropili tako polja, travnike in gozdove kot tudi stanovanjska in gospodarska poslopja.

Ljudski pregovor pravi, da pomladanska Marija pripelje v deželo lastovke, jesenska Marija, ki goduje 8. septembra, pa jih odžene. Več je tudi pregovorov, ki so povezani z vremenom. Če se tega dne lahko trto izruje, tisto pomlad nič več ne zmrzuje, pravi eden od njih.

Še nekaj statističnih podatkov o mamah v Sloveniji

Ženske v Sloveniji rojevajo vedno pozneje. V obdobju po 2. svetovni vojni so bile ob rojstvu prvega otroka najmlajše leta 1976, ko so bile v povprečju stare 22,7 leta. V začetku 90. let pa so se povprečne starosti mater ob rojstvu prvega otroka začele dvigovati. Ženska, ki je rodila prvič, je bila leta 2019 v povprečju stara že 29,6 leta. Povprečna starost vseh mater, ki so rodile v 2020, pa je bila 31,1 leta.

V Sloveniji je nekaj več 663 tisoč mam.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button