Šport

Supanje: Bodi pozoren na vodo in obalo

Supanje je lahko super zabava, rekreacija in tudi resen šport, a ni nujno tako nenevarno, kot se zdi. Pripravili smo pet prispevkov, v katerih ti razložimo, na kaj je potrebno paziti. Tu je prvi ...

Supanje je dejavnost na vodi, ljudje pa nismo vodne živali, tudi če smo najbolj zagnani surferji. Zato je vodo potrebno spoštovati in spoznavati, le tako se bomo lahko izognili vsem pastem, ki nam jih ta lahko nastavi. Osnovni pogoj za varno supanje je seveda kvalitetna oprema, še posebej, če se odpravimo na daljše ture, nepogrešljiva pa je uporaba varnostne vrvice, s katero desko pripnemo nase.

V naših petih prispevkih bomo pogledali nekaj pogostejših težav, napak in nevarnosti, ki jih srečujemo med našimi SUP avanturami. Tokrat poglejmo v vodo in na obalo.

Plitka voda

Plitka voda nas ponavadi navdaja z občutkom varnosti. Tudi zato mnogi suparji, največkrat začetniki in otroci, radi veslajo le tam, kjer v vodi lahko tudi stojijo. A to je izredno nevarno početje! Ob morebitnem padcu bomo z nogami ali drugim delom telesa hitro zadeli ob dno. V najslabšem primeru bomo pridelali boleče podplate, zadnjico, roko … v najslabšem pa si lahko poškodujemo hrbtenico. Velja tudi če je dno mivkasto. Še posebej je nevarno, če bomo z deske padli popolnoma iztegnjeni. V nevarnosti je seveda tudi naša ljuba glava, saj so nepričakovani padci ponavadi nekontrolirani in nikoli ne vemo kako se bomo “zložili” in s katerim delom telesa naprej bomo padli. Zato je eno od pravil supanja, ki se ga žal le redko kdo drži, da v nizki vodi vedno veslamo na kolenih in vstanemo šele tam, kjer bi lahko varno v vodo skakali tudi na glavo.

Objekti pod ali tik nad vodno gladino

Marsikje ob obali, pa tudi dlje od nje, se tik pod vodno gladino skrivajo takšni ali drugačni trdi objekti. Lahko so to potopljeni koli starih privezov ali pomolov, skale, betonski bloki ali kaj drugega. Če jih ne opazimo pravočasno, lahko v primeru padca zadenemo v njih in se resno poškodujemo. Padec lahko tudi povzročijo, saj ob takšne objekte lahko zapnemo s smernikom ali veslom. Ob tem lahko poškodujemo opremo in sebe. Za padec je SUP veliko nevarnejši, kot druga plovila na vesla, saj na relativno nestabilni deski (v primerjavi s čolni, kanuji itd.) stojimo pokonci, kar poveča možnost, da pademo. Ker smo pokončni, so pri padcu seveda tudi sile večje, kot če se le prekucnemo iz kakega kanuja. Če vemo, da veslamo na območju, kjer so pod vodo pasti v obliki trdih predmetov, se jim probajmo izogniti. Vsekakor pa tam ne poskušajmo novih prijemov, tehnik in obratov. Vsakdo lahko pade in ponavadi se to zgodi ravno tam, kjer je najmanj zaželeno!

Neprijazna obala

To je obala, kjer nimamo idealnega vhoda v vodo, z enakomernim in počasnim spuščanjem dna. Lahko je zgolj betonska, odrezana, kot pomol. Lahko je dejansko pomol, ob njem pa takoj globoka voda. Tu velja podobno, kot za plitvo vodo. Dokler nismo od skalnate, betonske ali lesene obale, oziroma pomola, oddaljeni vsaj eno dolžino deske, veslajmo kleče. Nevešči suparji in začetniki velikokrat poskušajo s kakšnega pomola stopiti direktno na desko, ki jo pred tem položijo v vodo. Ob tem se jim deska seveda odmakne, oni pa padejo, če imajo srečo, z glavo le kak centimeter od roba pomola. Zelo nevarno! Ko to počnejo izkušeni suparji, izgleda sila enostavno, a ni.

Toliko za prvič. V drugem delu se lotimo vetra, tokov in rek.

 

Tomaž KOŠIR / Red Bull
 pasja1000, Pixabay

Sorodni članki

Back to top button