Kultura

5 navdihujočih citatov, ki so jih izrekle navdihujoče zgodovinske ženske

Ženske od nekdaj spreminjajo zgodovino. Današnji svet še zdaleč ne bi bil takšen, če ga ne bi (so)oblikovale ženske. Preveri pet citatov navdihujočih žensk iz različnih koncev sveta in iz različnih časovnih obdobij.

1. “Če želiš, da se nekaj pove, vprašaj moškega; če želiš, da se nekaj naredi, pa vprašaj žensko.”

“If you want something said, ask a man; if you want something done, ask a woman.”

Kdo je to rekel? Margaret Thatcher (1925-2013), prva ženska predsednica vlade Združenega kraljestva

O njej: zaradi svojega trdnega in brezkompromisnega sloga vodenja je bila znana kot železna dama. Poleg tega, da je bila prva britanska predsednica vlade, je tudi edina, ki je v 20. stoletju osvojila tri zaporedne mandate (če upoštevamo tako ženske kot moške).

2. “Če sledim vzgibom svoje narave, sem veliko raje samska beračka kot poročena kraljica.”

“If I follow the inclination of my nature, it is this: beggar-woman and single, far rather than queen and married.”

Kdo je to rekel? Elizabeta I. (1533-1603), angleška kraljica

O njej: Elizabeta I. je bila ena izmed najbolj priljubljenih monarhov v zgodovini. Uspevala je v svetu, ki so mu še močno dominirali moški, in uspešno vodila državo, ki jo je razpolovil verski konflikt. Sama pa se nikoli ni odločila za poroko – pa ne zato, ker bi ji manjkalo snubcev.

citati, ženske, citat, ženska, zgodovina, Margaret Thatcher, Elizabeta I., Madam CJ Walker, Amelia Earheart, Charlotte Brontë
Kraljica Elizabeta I. je svoje življenje posvetila vladanju.

3. “Sem ženska, ki prihaja iz južnjaških polj bombaža. Od tam sem napredovala do banje in nato do kuhinje. Iz kuhinje sem se sama povišala v posel proizvajanja produktov za lase. Na lastnem ozemlju sem zgradila svojo lastno tovarno.”

“I am a woman who came from the cotton fields of the South. From there I was promoted to the washtub. From there I was promoted to the cook kitchen. And from there I promoted myself into the business of manufacturing hair goods and preparations… I have built my own factory on my own ground.”

Kdo je to rekel? Madam CJ Walker (1867-1919), prva ameriška črnopolta milijonarka

O njej: Madam CJ Walker se je kot Sarah Breedlove rodila v skromno življenje dela na plantaži v Louisiani. Ker je verjela, da na priložnosti ne smeš čakati, temveč jih moraš ustvariti, je razvila blagovno znamko produktov za lase. S tem je zagotovila delo več tisočim temnopoltim ženskam, ko je umrla, pa je njena ocenjena vrednost presegala milijon ameriških dolarjev.

4. “Kot so to naredili moški, moramo stvari preizkusiti tudi ženske. Ko nam kaj spodleti, pa naj to šteje samo kot dodaten izziv za vse okoli nas.”

“Women must try to do things as men have tried. When they fail, their failure must be but a challenge to others.”

Kdo je to rekel? Amelia Earheart (1897-1937), prva ženska, ki je sama preletela Atlantik

O njej: Pionirka letalstva je kot prva ženska leta 1932 sama preletela Atlantski ocean. Njen naslednji velik dosežek je bil samostojen let s Havajev do celinskih Združenih držav Amerike. Četudi je bila njena usoda tragična – med letenjem je izginila nekje nad Pacifikom – ostaja navdih mnogim.

citati, ženske, citat, ženska, zgodovina, Margaret Thatcher, Elizabeta I., Madam CJ Walker, Amelia Earheart, Charlotte Brontë
Amelia Earheart je umrla, kot je živela: svobodna, kot ptica na nebu.

5. “Nisem ptica in nobena mreža me ne omejuje; sem svoboden človek z neodvisno voljo.”

“I am no bird; and no net ensnares me: I am a free human being with an independent will.”

Kdo je to rekel? Charlotte Brontë (1816–1855), angleška novelistka in pesnica

O njej: Ženske so se skozi leta dokazovale tudi kot izvrstne pisateljice. Charlotte Brontë je bila najstarejša izmed pisateljske trojice sester Brontë. Najbolj je poznana po romanu Jane Eyre, od koder citat tudi izvira in ki še danes velja za eno izmed najboljših angleških literarnih del.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button