Delo

V Ženevi minimalna plača 21 evrov na uro

Uvedbo minimalne plače, ki je po navedbah švicarskih medijev najvišja na svetu, so namreč v nedeljo na referendumu podprli volivci, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Švica na nacionalni ravni nima določene minimalne plače, volivci pa so leta 2014 zavrnili pobudo, da bi jo uvedli. Uvedbo minimalne plače so doslej že dvakrat zavrnili tudi prebivalci Ženeve. Pandemija covida-19 pa je očitno spremenila razmišljanje, saj je tokrat 58 odstotkov volivcev v kantonu predlog podprlo.

Ženeva s tem postaja tretji od 26 švicarskih kantonov, ki ima uvedeno minimalno plačo.

V Ženevi bo minimalna plača po novem znašala 23 frankov oz. dobrih 21 evrov na uro.

Sindikati, ki so sprožili pobudo za minimalno plačo, trdijo, da je v Ženevi nemogoče dostojno živeti s plačo manj kot 23 frankov na uro. To znese dobrih 4000 frankov (3785 evrov) za polni delovni teden.

AFP dodaja, da najemnina za dvosobno stanovanje v Ženevi znaša najmanj 3000 frankov (okoli 2800 evrov), kava pa stane štiri ali pet frankov (3,70 oz. 4,60 evra).

Glasovanje o minimalni plači je bilo v nedeljo le eno od mnogih nacionalnih, regionalnih in lokalnih vprašanj, o katerih so odločali Švicarji. Na nacionalni ravni bi tako lahko uvedli očetovski dopust, in sicer bi novopečenim očetom pripadalo dva tedna plačanega dopusta. Končni rezultati še niso znani, delni pa kažejo, da je uvedbo tega podprlo 57 odstotkov ljudi.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button