Življenjski slog

Kako lahko prihraniš denar med študijem: preveri nasvete strokovnjakinje

Za tabo je naporen teden in želiš si privoščiti nekaj lepega. Pa naj gre za dobro večerjo, novo majico ali drago vino. Hkrati pa se zavedaš, da te prihodnji teden čaka plačilo študentskega doma in da je do naslednje plače še daleč. Preveri nekaj nasvetov, kako se ob vsem tem lotiti varčevanja denarja med študijem.

Upravljanje z denarjem je lahko zelo stresno. Sploh v primerih, ko je prihodkov (pre)malo, položnice in ostali stroški pa se samo nabirajo in nabirajo. Kako se smiselno lotiti varčevanja? In predvsem – kako to storiti brez grozljivih stresov in z odločitvijo, da si občasno vseeno privoščiš kaj lepega?

O osnovah varčevanja denarja svetuje finančna terapevtka Amanda Clayman. Preveri njene štiri osrednje nasvete za uspešno varčevanje denarja med študijem.

1 Vedno načrtuj vnaprej: dober načrt je osnova dobre izvedbe

Če si želiš prihraniti stres, moraš o denarju razmišljati vnaprej in ne šele takrat, ko se težave že pojavijo. Situacijo je vsekakor lažje nadzorovati, ko je ta še obvladljiva. Če načrtovanju in razumevanju svojih financ nakloniš nekaj časa, ti bo zagotovo mnogo lažje.

arčevanje denarja, varčevanje denarja med študijem, denar, varčevanje, stroški, Amanda Clayman, stres, zapravljanje, finančno zdravje, ravnanje z denarjem
Varčevanja se loti premišljeno in načrtovano in ne pozabi: kamen na kamen, palača…

Namesto, da se obremenjuješ, ko ti zaradi neplačanega računa izklopijo telefon, si vsak mesec vzemi čas in preglej izdatke, ki so pred tabo. Poskrbi, da svoje obveznosti poravnaš pravi čas, večje izdatke pa si časovno tudi smiselno razporedi.

2 Prepoznaj področja, kjer si privoščiš zapravljanje zgolj zaradi zadoščanja čustvenih potreb

Ugotovi, na katerih stvareh zapravljaš z namenom zadoščanja čustvenih potreb. Če se zvečer odpraviš v lokal in tam zapraviš celo premoženje (in to naslednje jutro grozovito obžaluješ), se vprašaj, kako lahko to praznino zapolniš na drugačen in ugodnejši način.

Mnogih denarnih vzorcev se naučimo že v otroštvu in ti z nami – hočeš ali nočeš – ostajajo še dolga leta po tem, ko so za položnice skrbeli starši. Tako bodi pozoren in se vprašaj, zakaj zapravljaš za določene stvari, in če te stvari v taki obliki sploh zares potrebuješ.

3 Naj te ne bo strah govoriti o denarju

Čeprav so prihranki, zaslužki in podobna področja velikokrat tabu teme, se jim ne rabiš izogibati. Prijatelje vprašaj, kako z denarjem upravljajo oni. Morda ti priporočijo kakšno uporabno mobilno aplikacijo za varčevanje. Morda ti priporočajo kje poceni jesti, kako poceni na izlet … Ne pozabi, da nisi edini, ki ga skrbi za svoje finančno zdravje in stabilnost.

arčevanje denarja, varčevanje denarja med študijem, denar, varčevanje, stroški, Amanda Clayman, stres, zapravljanje, finančno zdravje, ravnanje z denarjem
Med načrtovanjem financ za nasvet poprosi tudi prijatelje in ne pozabi, da denar nikomur ne pada iz neba.

4 Ne pozabi si privoščiti kaj za svojo dušo

Na koncu dneva naj bi bil študij eno izmed najlepših obdobij naših življenj. Zato ne misli, da morata varčevanje in odgovorno ravnanje z denarjem pomeniti, da si nikoli ne smeš privoščiti nič posebnega. V svoj mesečni načrt seveda vključi tudi kaj luksuza. Vse pa v zdravi meri. Če kdaj zapraviš preveč, naj ti bo to šola za naslednjič, nikakor pa to ne pomeni, da bo konec sveta.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button