ZdravjeŽivljenjski slog

Kako ob novem študijskem letu z nogami ostati trdno na tleh

Začetek vsakega šolskega oz. študijskega leta je lahko težak ali pa vsaj malce stresen. Predvsem, če te v tovrstnih situacijah radi spremljajo neprijetni občutki tesnobe. Tudi če se ti to običajno ne dogaja, preberi naslednje nasvete, pripravi duševno "obrambno linijo" in začni nov semester faksa v najboljši formi.

Begajoče misli, pretirano razmišljanje in črvički v trebuhu, ki ti kar ne nehajo najedati. Včasih se nam zaradi občutkov tesnobe tudi najbolj osnovna opravila in naloge zdijo nemogoče. Četudi se nam to nujno ne dogaja pogosto, lahko situacije, kot je na primer novo študijsko leto, pri posameznikih dvignejo nivo splošne tesnobe in negotovosti.

Za kakršnekoli težave (ali težavice) morda gre, je pomembno, da najdemo tehnike pomirjanja, ki nam lahko pomagajo tako situacijsko in kratkoročno, kot tudi na dolgi rok. Ker smo si med seboj različni, je pomembno, da sami najdemo in preizkusimo tehniko, ki nam resnično ustreza. Preveri nekaj osnovnih tehnik, kako z nogami ostati trdno na tleh tudi v prihajajočih stresnih dnevih, tednih in mesecih.

1 Globoko dihanje

Dihanje kot tehnika pomirjanja – nasvet, ki pri marsikomu sproži zavijanje z očmi. Včasih pa se v priljubljenih nasvetih skriva tudi kaj resnice. Preizkusi nekaj globokih, enakomernih vdihov in se med njimi osredotočaj na različne dele telesa. To ti lahko pomaga preusmeriti pozornost in zmanjšati odziv na stres okoli sebe, hkrati pa upočasnjuje srčni utrip in pomirja živce.

Študijsko leto, novo študijsko leto, anksioznost, faks, stres, študenti, počutje, tehnike pomirjanja, dihanje, nasveti, pomanjkanje energije
Globok vdih skozi nos in izdih skozi usta. Vaja, ki jo lahko narediš kjerkoli in kadarkoli.

2 Gibanje

Pri večini ljudi mirovanje samo še dodatno poslabša občutke tesnobe. Če meniš, da to drži tudi zate, se v trenutkih nelagodja zateči h gibanju ali vadbi. To te bo zaposlilo, hkrati pa telesna aktivnost v telesu zmanjšuje nivo stresnih hormonov in poskrbi za sproščanje endorfinov, hormonov dobrega počutja.

3 Osredotočanje

“Prisotnost” lahko dosežeš tudi z osredotočanjem na nek predmet. Če se počutiš tesnobno, izberi predmet in podrobno preuči vse o njem – barve, teksturo, težo… To ti bo pomagalo upočasniti misli, osredotočiš pa se lahko na primer tudi na določeno pesem, album ali zvrst glasbe. Morda lahko poskusiš poslušati tudi zvoke narave.

4 Ustrezno uživanje hrane in pijače

Nemirni živci in razdražen želodec, ki pogosto spremlja tesnobo, lahko sprožajo omotičnost, pomanjkanje energije ali celo izgubo apetita. Če želiš, da je delovanje tvojega telesa optimalno, moraš poskrbeti za ustrezno prehrano. Poleg hrane je lahko za nelagodne občutke čudež tudi sam ritual kuhanja.

Študijsko leto, novo študijsko leto, anksioznost, faks, stres, študenti, počutje, tehnike pomirjanja, dihanje, nasveti, pomanjkanje energije
Tudi kuhanje lahko pomaga znižati nivoje tesnobe. Kuhaj sam ali povabi prijatelje.

Prav tako ne smeš pozabiti na pomen pitja vode. Voda, zaužita v primernih količinah, namreč obnavlja elektrolite, zmanjšuje ravni stresnega hormona kortizola in našim organom nudi optimalne pogoje za delovanje.

Ne pozabi… vse bo okej!

To je le nekaj izmed tehnik pomirjanja. Poskusiš lahko tudi z meditacijo, zapisovanjem v dnevnik, pogovorom s prijateljem ali družino … Odločiš se lahko tudi za iskanje strokovne pomoči. Kakršnakoli kombinacija aktivnosti, ki ti omogoča optimalno počutje, je zate zmagovalna kombinacija. Ne boj se poskusiti in seveda ne pozabi – tudi Rima niso zgradili v enem dnevu. Naj bo novo študijsko leto prijetno in čim manj tesnobno.

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button