KulskoŽivljenjski slog

Pomagaj do varnejših cest

Heroji furajo v pižamah.

December je za mnoge magični čas, ko zaključujemo narejeno in se hkrati veselimo česa novega. Zadnji mesec v letu mladim ponuja ogromno zabave, ko se lahko poveselite z bližnjimi in se želite sprostiti. In prav je tako.

Vseeno pa vas želimo ob tem opozoriti, da je ravno to obdobje zaradi prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi alkohola, še vedno med najbolj kritičnimi, o čemer z iniciativo »Heroji furajo v pižamah« mlade ozavešča tudi Zavod Vozim, Zavarovalnica Generali in Toyota Slovenija.

Cilji druge sezone iniciative tudi v prihodnje ostaja zmanjševanje števila prometnih nesreč, ki jih povzročijo mladi pod vplivom alkohola in zmanjševanje pitja alkohola med mladimi. Kljub temu da leto 2018 kaže precej vzpodbudno statistiko, se misija Herojev vztrajno nadaljuje, saj tragična statistika ostaja pereč problem naše družbe.

Prometne nesreče so še vedno razlog številka ena za smrtnost med mladimi. Zaskrbljujoča statistika kaže, da je danes razlog za vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom ravno alkohol in četrtino teh povzročijo mladi vozniki. Povprečna starost mladih, ki zaradi prometne nesreče pristanejo na invalidskem vozičku je 22 let, zato je še toliko bolj nuno, da poskrbimo za varnost mladih.

Rezultati prve sezone (ikonografika) so plod skupnega dela Javne agencije za varnost prometa, Ministrstva za zdravje, Policije, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in mnogih nevladnih organizacij, ki delujejo na področju prometne varnosti ter zmanjšanju pitja alkohola.

»Heroji« bodo v drugi sezoni prisotni v še več slovenskih občinah, tako bodo dosegli večje število mladih, ki slišijo zgodbe članov – ponesrečencev v prometnih nesrečah. Skupaj s predstavniki lokalnih oblasti in strokovnjaki s področja prometne varnosti in varovanja zdravja bodo mladi tudi v prihodnje iskali rešitve za izboljšanje prometne varnosti v lokalnem okolju, predvsem pa za dvig kulture voznikov na naših cestah.

Nova sezona »Herojev« je bila predstavljena konec novembra, tik pred začetkom veselega decembra. »Heroji« in predstavniki Zavoda VOZIM si želijo, da bi ta mesec bil dejansko vesel, ter da naših cestah ne bi bilo prometnih nesreč, sploh tistih, ki so povzročene pod vplivom alkohola. Mlade pozivamo, da za volan nikoli ne sedejo opiti in da se na cesto odpravijo spočiti in mirni.

Mladi, poskrbite za svojo varnost in varnost drugih. Majhna dejanja lahko preprečijo veliko nesrečo.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGmlad.si
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)
https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGZavodVOZIM

Sorodni članki

Back to top button