Življenjski slog

“Nehal sem masturbirati in to je bila najboljša odločitev mojega življenja”

Moški na Redditu je zapisal, da je bila opustitev mastubiranja najboljša odločitev njegovega življenja. Pa se ob tem pojavljajo kakšne dejanske koristi?

Na Redditu dandanes človek najde res skorajda vse vsebine tega sveta. Eden izmed subredditov, nofap, je na primer ustvaril skupnost ljudi, ki so se iz kakršnegakoli razloga odločili, da bodo nehali masturbirati.

Ljudje v skupini se nagibajo k izzivom, pri katerih nekaj časa ne masturbirajo, in ostalim nato poročajo o tem, kako jim gre. Ena izmed “uspešnih” zgodb, objavljena prejšnji mesec, je bila deležna presenetljive pozornosti v medijih. Morda prav zato, ker smo pred nekaj dnevi vstopili v mesec brez masturbiranja, No nut November?

Masturbiranje = pomembna tema spletnih debat

Avtor Vyxize je zapisal, da praznuje 90 dni brez masturbiranja. V obdobju preteklih treh mesecev naj bi občutil številna izboljšanja svojega zdravja. Imel je občutno več energije, njegovi možgani so nehali povezovati seks z vsemi situacijami življenja, prav tako pa naj bi se povečala njegova zbranost.

mastubiranje, samozadovoljevanje
Je življenje brez masturbiranja res lahko bolj kakovostno?

Vyxize je zapisal tudi, da so se izboljšale njegove komunikacijske veščine, prav tako pa je zacvetel med treningi, kjer je občutil ogromen napredek kondicijske pripravljenosti. In četudi je avtor dopustil možnost, da gre za učinek placebo, je s svojim zapisom bralce želel povabiti, da si na tak način kvaliteto življenja in duševno zdravje izboljšajo tudi sami.

Kakšne pa so dejanske prednosti življenja brez masturbiranja? (Če sploh obstajajo)

Člani skupnosti nofap kot glavni prednosti običajno navajajo povečano stopnjo testosterona in občutno več energije. Pa imamo kakšne dokaze, ki bi te trditve potrjevali? Ti so bolj kot ne šibki ali pa dokazujejo ravno nasprotno.

V (sicer zelo majhni) raziskavi so ugotovili, da se je raven testosterona pri moških po sedemdnevni abstinenci res povečala, kasnejša raziskava pa je pokazala, da se je testosteron povečal z masturbiranjem. V spet drugi raziskavi spremembe v ravni testosterona sploh niso odkrili.

Prav tako ne zasledimo trdnih dokazov glede povišanih ravni energije. V raziskavi, ki je obravnavala vpliv masturbiranja ali seksa pred atletskimi testi, niso zasledili nikakršnih razlik v uspešnosti kasnejše telesne vadbe. Ne glede na to ali so sodelujoči pred njimi masturbirali, imeli spolne odnose ali se vzdržali obojega.

mastubiranje, samozadovoljevanje
Dejansko pa lahko več koristi pripišemo rednemu masturbiranju.

Pravzaprav so do zdaj dokazali veliko več oprijemljivih koristi pri tistih, ki masturbirajo skorajda serijsko. Redno doseganje vrhunca (21-krat ali pogosteje na mesec) naj bi zmanjšalo možnosti za nastanek raka na prostati, masturbiranje in seks pa recimo tudi večata ravni seratonina. Lahko bi celo rekli, da je ljubljenje drugega ali samega sebe najboljši recept za dober spanec. Zato se namesto spletnim izzivom morda posvetimo drugim opravilom.

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button