Zdravje

Si vedel, da masturbiranje krepi tvoj imunski sistem?

Lahko en orgazem na dan zdravnika res odžene stran? Masturbiranje naj bi krepilo imunski sistem in nam pomagalo v boju proti okužbam in boleznim. Spolno vzburjenje in doživljanje orgazmov v telesu namreč večata število belih krvnih celic, te pa so v boju proti okužbam in boleznim naša "prva bojna linija".

Masturbiranje, ki vodi do doživljanja orgazma, zagotavlja sprožitev hormonov dobrega počutja in lahko pomaga pri uravnavanju ravni kortizola – hormona, ki povzroča stres. To je prvi izmed načinov, kako s samozadovoljevanjem pomagamo krepiti naš imunski sistem.

Porast hormonov dobrega počutja spodbuja tudi boljše spanje, ki je eden izmed temeljnih stebrov naše imunske obrambe. Tako kot lahko neprimeren življenjski slog in slabe navade naš imunski sistem oslabijo, lahko s pravilnim ravnanjem seveda dosežemo tudi povsem nasproten učinek. Tako boljši spalni ritem in aktivno spolno življenje krepita imunski sistem in posledično zmanjšujeta možnosti, da zbolimo.

imunski sistem, zdravje, samozadovoljevanje, vzburjanje, orgazem, orgazmi, dopamin, serotonin, stres, spolno življenje
Med orgazmom se sproščajo hormoni kot so dopamin, serotonin in oksitocin.

Kako masturbiranje vpliva na naše možgane?

Orgazem je zelo pogost človeški pojav, raziskovalce pa še vedno fascinirajo kemikalije in hormoni, ki se sproščajo med in po doseganju t. i. vrhunca. Kombinacija kemikalij ne krepi samo našega razpoloženja, temveč igra tudi ključno vlogo pri zmanjševanju stresa in zagotavljanju sprostitve. Po besedah raziskovalke fetišev dr. Glorie Brame je orgazem celo največji sprožilec dopamina, ki ga lahko doživimo brez uživanja umetnih drog.

Več orgazmov = več belih krvničk

Samozadovoljevanje lahko ustvari primerno okolje za uspešno ohranjanje okrepljenega imunskega sistema. Ugotovitve več raziskav dokazujejo, da na naš imunski sistem spolno vzburjenje in “povzročanje” orgazmov vplivata pozitivno. Spodbudni rezultati pa so raziskovalcem seveda dobra motivacija za nadaljnje raziskovanje blagodejnih učinkov tovrstnega spoznavanja lastnega telesa.

imunski sistem, zdravje, samozadovoljevanje, vzburjanje, orgazem, orgazmi, dopamin, serotonin, stres, spolno življenje
Manjšanje prisotnosti hormona stresa, kortizola, lajša občutke tesnobe in strahu.

Orgazmi lahko pomagajo ublažiti ali celo preprečiti bolečino. Prav tako spodbujajo občutke sprostitve in vodijo v boljše spanje. Hormoni, ki se sproščajo ob doživljanju orgazmov, naj bi vplivali tudi na prehajanje med spalnimi cikli, v času katerih imunski sistem sprošča beljakovine, ki se borijo proti okužbam in vnetjem. To je eden izmed glavnih razlogov, zakaj je potrebno imeti urejen spalni ritem.

Kot vemo, je imunski sistem uravnoteženo omrežje celic in organov, ki naše telo branijo pred vstopom različnih groženj. Čeprav je za ustvarjanje in krepitev imunskega sistema potrebno več kot le to, je masturbiranje zagotovo nekaj, kar nam pri tem lahko pomaga. Zakaj ne bi prijetnega združili s koristnim – bolje spoznali svojega telesa, se ob tem zabavali in hkrati še počeli nekaj dobrega?

 

DOSTOP.si / SV
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button