BivanjeŽivljenjski slog

6 težav, ki jih prinašajo cimri

Prijatelja ali ne, sostanovalski odnosi so lahko naporni.

Deljenje življenjskega prostora s popolnimi neznanci je izkušnja, ki zaznamuje skoraj vsakega študenta. Tudi na negativen način.

Ne glede na to, ali v sostanovalcih najdeš nove najboljše prijatelje ali le ljudi, s katerimi je znosno živeti, vsako sostanovalsko izkušnjo zaznamujejo določene težave:

 

1. Boj za stene sobe

Eden najbolj razburljivih vidikov samostojnega življenja je, da si prvič sam ustvarjaš prostor v katerem boš živel. No, skoraj sam. Ker ima tvoj sostanovalec prav toliko pravice do dekoriranja sobe kot ti, se lahko vajini umetniški viziji hitro razideta. Prej kot se naučita umetnosti kompromisov, lažje vama bo!

 

2. Nasprotni spalni urniki

Če si nočna ptica in proti koncu dneva dobiš največ delovnega zagona, tvoj sostanovalec pa prav nasprotno rad vstaja ob zgodnjih urah, lahko pomanjkanje spanja hitro postane razlog za nerazumevanje. Zato je pomembno, da se vsak kdaj pa kdaj prilagodi.

 

3. Deljenje kuhinje in kopalnice.

Sostanovalci so lahko najboljši prijatelji, hkrati pa vzrok številnih preglavic.

Deljenje skupnih prostorov je še posebej naporno, če imajo stanovalci različne poglede na čistočo. Če imaš rad čistočo, bodi jasen s svojim sostanovalcem. Morda ga ne moreš prisiliti, da bosta vsak teden izvedla čistilno akcijo, najverjetneje pa se bo strinjal z osnovnimi standardi.

 

4. Tujci v tvojem osebnem prostoru

Pomemben del študijskih let so tudi ljudje, ki jih spoznaš na poti. Spoznal jih bo tudi tvoj sostanovalec in jih nedvomno gostil tudi v vajini sobi, še posebej, če vajin študentski dom ali stanovanje nima dnevne sobe. Če se to dogaja tako pogosto, da se težko sprostiš v lastni sobi, se z njim pogovori in ga prosi, naj se vsaj občasno družijo v sobi koga drugega.

 

5. Ustvarjanje načrtov s prijatelji (in brez sostanovalca)

Ni prav realno pričakovati, da si bosta z sostanovalcem našla isto družbo. Ali takšni, ki se med seboj razumeta. Tako si ob ustvarjanju načrtov s prijatelji postavljen pred dilemo, ali povabiš tudi cimra. Če bodo načrti potekali v vašem nadstropju, skupnih prostorih ali pa se bo družba zbrala kar v vajini sobi, je prav, da ga povabiš. V nasprotnem primeru se bo počutil zapostavljenega, kar bo negativno vplivalo na vajin odnos tudi v prihodnje. V kolikor pa so načrti zunanje narave, te nihče ne sili, da se na vse pretege trudiš spoprijateljiti z nekom, le ker si po naključju delita življenjski prostor.

 

6. Preveč zabav

Za boljše razumevanje je potrebna iskrena komunikacija.

Zabave so nedvomno ena tistih stvari, ki zaznamujejo študentsko življenje. A v času izpitov večina študentov postavi učenje na prvo mesto. Če tvoj sostanovalec ni eden izmed njih in njegovi opotekajoči prihodi sredi noči, glasna poslavljanja pred vajinimi vrati v zgodnjih jutranjih urah in vztrajanje pri zaprtih roletah čez dan, ko se končno odpravi spat, motijo tvoje delo, ga na to opozori. Povprašaj ga tudi o njegovem počutju – potreba po nenehni zabavi je lahko znak globljih težav.

 

Kako pa tebi cimer otežuje življenje?

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / KA
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button