Potovanje

Ideja za izlet: obišči avstrijsko prestolnico Dunaj v vseh letnih časih

Dunaj, avstrijsko glavno mesto, ponosno leži ob Donavi že več stoletij. Potovanje na Dunaj, nekdanjo prestolnico Habsburške monarhije, ki je nekoč obsegala velik del Evrope, je res nekaj posebnega. Danes se duh nekdanjih dni zrcali v širokih ulicah in mogočnih palačah. Sedaj pa mesto vabi z barvito mešanico kultur in prostranimi parki. Ne smeš zapustiti Dunaja brez preizkušanja odličnih sladic, vse od torte Sacher do jabolčnega zavitka. Kljub temu da je eno izmed turistično najbolj obiskanih mest, je tako polno znamenitosti, da se obiskovalci mimogrede porazdelijo.

Kaj si ogledati na Dunaju?

Ena največjih znamenitosti na Dunaju je palača Schönbrunn s svojimi veličastnimi vrtovi. Sem se odpravi veliko popotnikov, zato se splača kupiti karto kar na spletu. Ta ponudba vključuje še ogled z vodičem, ki ti podrobno predstavi celotno zgodbo palače in njenih slavnih prebivalcev. V palači je več kot 1441 sob. Ne smeš zamuditi niti obiska baročnih vrtov. Še posebej je veličastna slavnostna dvorana, zanimive pa so še sobane Franca Jožefa in Marije Terezije. Ena izmed najbolj znanih turističnih atrakcij je obisk španske jahalne šole. Udeleži se treninga konj, tako sivih žrebcev kot belih konj.

Kje si še ogledati največje znamenitosti na Dunaju?

Ogled največjih znamenitosti Dunaja je sicer enostaven. Največ jih je zbranih na bulvarju Ring. Ta bulvar je nastal, ko je cesar Franc Jožef naročil rušenje mestnega obzidja. Imel je vizijo zgraditi več javnih stavb, od opere do gledališča in še muzeje, univerze in mestno hišo. Veliko bogatih podjetnikov je ob tem izkoristilo priložnost, da pokažejo svoje bogastvo, zato so zgradili velike palače.

Malo stran od Ringa leži še ena velika znamenitost, cerkev Svetega Štefana, ki je ogromna gotska katedrala z odlično akustiko iz 12. stoletja. Albertina je impresivna galerija z več kot 65.000 risbami in več kot milijonom starih mojstrskih odtisov. Zbirka se nahaja v velikanski stanovanjski palači in vključuje tudi sodobnejša dela, kot so zbirke impresionistične umetnosti. Za ogled lahko na platformi Tiqets prejmeš sedemodstoten popust.

Palaca_Schonbrunn_na_Dunaju_-_Schonbrunn_Palace_in_Vienna_-_Photo_by_Arpad_Czapp_on_Unsplash.jpg
Zagotovo se na Dunaju splača obiskati palačo Schönbrunn.

Kateri so najboljši vodeni ogledi za top znamenitosti?

Na naslednjem vodenem ogledu spoznaš več kot samo največje dunajske znamenitosti, saj ti lokalni vodič med sprehodi po ozkih ulicah in širokih dvoriščih predstavi kraje, ki jih obkrožajo čudne, vznemirljive ali grozljive legende. Tak ogled je super priložnost za spoznavanje lokalne zgodovine in krajev, ki jih ne smeš zamuditi.

Cesarica Elizabeta ali Sisi je bila ena najbolj priljubljenih habsburških vladarjev. Vodeno popotovanje ti pokaže njeno vsakdanje življenje, vse od razkošnih apartmajev v veličastni palači Hofburg do avguštinske cerkve, kjer se je poročila s cesarjem Francem Jožefom. Nato sledi obisk njenega najljubšega slaščičarja, njenega najljubšega draguljarja, pa tudi drugih trgovin, ki jih je Sisi pogosto obiskovala. Dunaj je veliko mesto, zato se ga splača ogledati s kolesom in se na koncu zapeljati še ob bregovih modre Donave.

Spoznaj živahne ulice in najdi popolno mesto za fotografiranje opere, ki je ena največjih na svetu in v kateri je več predstav, kot je dni v letu. S kolesom se popelješ še mimo neogotske mestne hiše. Znana je po svoji velikosti in po velikem stolpu. Hundertwasserhaus so barviti stanovanjski bloki, domovi umetnikov, ki preprosto očarajo.

Dunaj je res veliko mesto, zato se ti splača kupiti poceni karto, s katero lahko nemoteno uporabljaš javni promet. Stran od blišča nekdanjih in sedanjih dni pa te popelje sprehod z brezdomcem, s katerim obiščeš kraje, kjer se zadržujejo brezdomci. Spoznaj osebne zgodbe in diskutiraj o možnih rešitvah.

Kako zaključiti dan na Dunaju?

Zvečer se odpravi na sprostitev kot prava dunajska gospoda, in sicer na koncert v Mozartovo hišo, kjer je ta slavni mojster nekoč igral. Tu lahko prisluhneš zvokom Dunaja, ki obsegajo zlato obdobje. Odlični klasični koncerti največjih glasbenih mojstrov so še v baročni cerkvi Svetega Petra.

Kje prespati na Dunaju?

V osrčju starega mestnega jedra se nahaja hostel HI Myrthengasse. Najdeš ga le deset minut hoje stran od Museumsquartier, ene največjih kulturnih četrti na svetu. V hostlu je še posebno lepo posedeti na notranjem dvorišču, kjer lahko poješ okusen obrok. Naši člani HI ste upravičeni do desetodstotnega popusta pri spanju v tem res čudovitem hostlu.

Kam se podati na enodnevni izlet?

Čudoviti so enodnevni izleti z Dunaja. Posebej se ti splača pluti po Donavi, po dolini Wachau, ki je znana po valovitih hribih, vinogradih in dvorcih. Reka teče pod slikovitimi vasicami in strmimi vinogradi. Tu je še grad Dürnstein, kjer je bil po legendi zaprt Rihard Levjesrčni. Ladjica te bo po popeljala še do starega mesta Krems, ki slovi po benediktinski opatiji Melk, eni najbolj znanih baročnih stavb. Dunaj leži v bližini še dveh znamenitih prestolnic, Bratislave in Budimpešte, kamor se najudobneje podaš z vlakom ali Flixbusom.

Kje pustiti prtljago?

Raziskovanje s težkimi kovčki in nahrbtniki je res zahtevno, zato ti priporočam, da svojo prtljago pustiš v varstvu varuški prtljage (Nannybag), ki se nahaja v določenih hostlih, hotelih in restavracijah. Nannybag na tvojo prtljago popazi samo za šest evrov na dan. Po prvem dnevu ta cena še pada, vsi člani HI pa prejmete še desetodstoten popust. Poglej si, kje se Nannybag nahaja na Dunaju.

Kateri vodnik si izposoditi?

Lonely Planet ti ponuja široko izbiro vodnikov za po Dunaju. Lahko si izbereš tradicionalni vodnik v prenovljeni izdaji z več fotografijami ali pa praktično žepno izdajo. Na voljo imaš še zemljevide mesta. Člani HI prejmete 25-odstoten popust.

Pošiljanje osebne razglednice z Dunaja

MyPostcard lahko pošlješ osebno razglednico s svojo sliko ali katero koli drugo tebi ljubo fotografijo. Vsem članom HI podarjamo 25-odstoten popust. Novi uporabniki pa lahko svojo prvo razglednico pošljete brezplačno s promocijsko kodo HIGlobetrotter preko Globetrotterjevega profila.

PZS
PZS

Sorodni članki

Back to top button