KulskoPotovanje

Julija pride v obtok spominski kovanec ob 35. obletnici programa Erasmus

Banka Slovenije bo 1. julija v prodajo in obtok dala slovensko izdajo skupnega spominskega kovanca vseh držav evrskega območja, izdanega ob 35. obletnici programa izmenjave študentov Erasmus. Gre za tretji motiv priložnostnih kovancev, izdanih v letošnjem letu.

Osrednji motiv kovanca ob 35. obletnici programa študentskih izmenjav Erasmus je lik Desideriusa Erasmusa (Erasem Rotterdamski) in povezave med točkami pod zvezdami na obodu kovanca, ki predstavljajo izmenjavo idej med evropskimi študenti in državami. Avtor likovne rešitve kovancev je Joaquin Jimenez iz francoske kovnice Monnaie de Paris. Kovanci so bili nakovani v kovnici UAB Lietuvos Monetu Kalykla iz Litve.

Na voljo bo 997.500 kovancev navadnega kovanja v papirnih rolicah po nominalni vrednosti in prodajni ceni dva evra ter 2500 kovancev v tehniki visokega sijaja, pakirano samostojno v plastičnih kapsulah po prodajni ceni 16 evrov, so danes napovedali v Banki Slovenije.

Novi spominski kovanci Erasmus bodo v prosti prodaji na običajnih prodajnih mestih, to je pri blagajniškem okencu Banke Slovenije, v izbranih poslovalnicah Deželne banke Slovenije in družbi Moro & Kunst. Za tiste, ki so te kovance naročili, bodo rezervirane količine na voljo za prevzem od 1. do 14. julija.

Spominski kovanci so zakonito plačilno sredstvo v vseh državah evrskega območja po njihovi nominalni vrednosti, so spomnili. Letos so marca izdali spominski kovanec ob 150. obletnici rojstva arhitekta Jožeta Plečnika in zbirateljske kovance ob 150. obletnici rojstva slikarja Matije Jame.

STA
Evropska komisija

Sorodni članki

Back to top button